Ziua Pompierilor

Sărbătorită anual în 13 septembrie, Ziua Pompierilor va fi marcată în județul Cluj printr-o serie de manifestări organizate de Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISU) la Turda, Câmpia Turzii, Dej, Gherla, Huedin și Cluj-Napoca.

Manifestările dedicate sărbătoririi Zilei Pompierilor în județul Cluj au început marți, 11 septembrie, la Câmpia Turzii, unde locuitorii orașului au putut admira, în Parcul Central (Berc), tehnica de intervenție pentru stingerea incendiilor, din dotarea detașamentelor de pompieri din cadrul ISU Cluj. În aceeași zi, un eveniment similar celui de la Câmpia Turzii s-a desfășurat pe strada Avram Iancu, din Gherla. Miercuri, 12 septembrie, autospecialele pompierilor vor fi expuse în Parcul Central de pe strada Războieni, din Turda și în Piața Bobâlna, din Dej.  

La Cluj-Napoca, joi, 13 septembrie, manifestările pregătite de ISU pentru sărbătorirea  Zilei Pompierilor se vor desfășura, cu începere de la ora 11, în apropierea Centrului de Cultură Urbană ”Cazino” din Parcul Central. Acolo se va desfășura un ceremonial militar-religios, urmat de prezentarea tehnicii de intervenție a detașamentelor de pompieri. Evenimentul se va încheia cu un cocktail oferit de organizatori, se precizează în comunicatul remis presei marți, 11 septembrie, de ISU Cluj.

Joi, 13 septembrie, se împlinesc 170 de ani de la bătălia din Dealul Spirii, unde Compania de Pompieri București, comandată de  căpitanul Pavel Zăgănescu, a înfruntat un corp de armată otoman, trimis de la Înalta Poartă pentru reprimarea Revoluției din 1848. Atunci, trupele otomane au intrat în București, unde au omorât civili şi au arestat pe unii dintre conducătorii Revoluţiei. Aceste fapte i-au indignat pe pompieri, dar şi pe alţi soldaţi din unităţile militare, care nu au mai ținut cont de ordinele date de Locotenenţa Domnească și s-au pus în mişcare împotriva numeroasei armate turceşti.

Roata de pompieri a Bucureştiului, care a intervenit pentru a sprijini Revoluţia, a părăsit cazarma de la Agie, sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu. Deşi depăşiţi numeric, ostașii români au asaltat oastea turcească. În luptă au pierit 47 de soldați și doi ofițeri, adică mai mult de jumătate din efectivul companiei de pompieri. Lupta s-a soldat cu mai mult de 100 de răniți.

În amintirea luptei din Dealul Spirii, dintre pompierii români și armata turcă, la 13 septembrie se sărbătorește Ziua Pompierilor. Sărbătoarea a fost oficializată în anul 1953.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns