Ziua internațională a romilor, la Turda: În prezent se joacă ”bătuta pe loc”. Speranțe de mai bine în viitor

La capitolul ”progrese” din bilanțul evoluției comunităților de romi din Turda, prezentat luni, 8 aprilie, cu prilejul sărbătorii internaționale a acestei etnii, Mitică Ferencz, expertul în problemele țiganilor turdeni nu a prea avut ce să menționeze.

Din cele trei comunități locuite de circa 2500 de persoane, respectiv cea de pe strada Margaretelor (înființată în anul 1910), cea de pe strada Barbu Lăutaru (înființată în anul 1930) și cea din zona industrială a Turzii, ce s-a înfiripat cu începere din 1965, domnesc sărăcia, mizeria și promiscuitatea. În ciuda pădurii de antene parabolice, ce presupun existența abonamentelor la rețelele de televiziune prin satelit, respectiv a televizoarelor, din cele trei enclave locuite de către romi, unde taxi-urile au de făcut față celor mai multe solicitări din oraș, provin cei mai mulți rău-platnici, ce au acumulat datorii mari la plata apei, a gazului metan și a energiei electrice, după cum observa primarul Turzii, Cristian Matei, care  a participat la o manifestare desfășurată luni, 8 aprilie, de la ora 11, în Sala Mare a Primăriei, pentru marcarea Zilei internaționale a romilor.

Din aceleași zone, în fiecare primăvară se colectează sute de metri cub de gunoaie: ”De pe strada Nicolae Teclu am adunat 600 de metri cub de gunoi cu prilejul curățeniei de primăvară din 2018 și 700 de metri cub anul acesta” a rezumat Gheorghe Balahura, directorul general al societății comerciale Domeniul Public, dimensiunile mizeriei ce domnește în comunitatea romilor care locuiesc în zona industrială a Turzii. Tabloul ”sahelului” turdaen este întregit cu cele câteva mii de tone de gunoi ”istoric” din grămezile ce tronează, nestingherite, în perimetrul străzii Margaretelor ”fief-ul” celor 1200 de romi ce alcătuiesc comunitatea acestei etnii din cartierul Poiana.

Cu toate acestea și ”enclavele” locuite de romi vor beneficia de lucrări edilitare, la fel ca și celelalte zone ale orașului. Astfel, străzile din perimetrul comunității de romi ce locuiesc în zona industrială, respectiv Nicolae Teclu, Arieșului, Zidarilor, Fabricii, fac parte din cele 19 artere de circulație a căror modernizare se va face cu finanțare obținută prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Locală, după cum preciza edilul-șef al Turzii, Cristian Matei.  Potrivit acestuia, în vara acestui an este prevăzută și începerea lucrărilor de asfaltare a străzii Margaretelor. Matei și-a îndreptat atenția asupra enclavei romilor din Poiana încă de pe când deținea funcția de director general al Companiei de Apă Arieș CAA). Grație actualului primar al Turzii, prin 2014-2015 rețelele de apă și canalizare intrau pe strada Margaretelor, unde CAA are acum peste 100 de abonați. ”Unii mai greu, alții mai ușor, dar toți plătesc apa și canalizarea” a menționat Matei.

La evenimentul pin care luni, 8 aprilie, s-a marcat Ziua internațioanlă a romilor la Turda au mai participat viceprimarul localității, Lucian Nemeș, consilierii locali  Daniela Pârlea și Paul Năstase, șefi ai unor instituții publice de interes local, precum Valer Moldovan, directorul Poliției locale și reprezentanți ai altora, precum Oleg Rusnac, de la Casa de Cultură din Turda, sau Indrei Rațiu, care a participat la manifestare în numele Centrului Rațiu pentru Democrație din Turda.  Din partea comunității romilor turdeni la manifestare, pe lângă Mitică Ferencz  au mai luat parte mediatorul școlar Ștefan Silaghi, respectiv președinții celor două formațiuni politice ce reprezintă etnia romilor în oraș: Ioan Țala (Partida Romilor Pro Europa) și Teodor Droga (Partidul Democrat-Creștin al Romilor).

Sărbătorirea, în 8 aprilie, a Zilei internaționale a romilor, s- instituit cu prilejul primului congres mondial al romilor, desfășurat în anul 1971, la Londra.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns