Ziua Imnului Național, la Turda

Manifestările dedicate sărbătoririi Imnului Național s-au desfășurat în Piața Tricolorului, de lângă Muzeul de Istorie al Turzii. Acolo, duminică, 29 iulie, de la ora 12, a avut loc ceremonia oficială dedicată sărbătoririi Imnului Național ”Deșteaptă-te române!”. După o rugăciune pentru poporul român, rostită de către preotul militar Adrian Samoilă, membri ai delegației oficiale au vorbit despre semnificația Zilei Imnului Național. Seria discursurilor a fost deschisă de către primarul Turzii, Cristian Matei. Secvențe din istoria Imnului Național au mai trecut în revistă deputatul de Turda, Cristina Burciu (PSD) și locotent-colonelul Vasile Chindriș, comandantul Garnizoanei Turda.

Din delegația oficială a autorităților publice locale, ce a luat loc pe podiumul amenajat în acest scop în Piața Tricolorului, au mai făcut parte consilierii Doru Anca, Sorina Crișan, Iuliana Sămărtinean și Daniela Pârlea. La ”tribuna oficială” s-a aflat și directorul general al Poliției locale din Turda, comisarul – șef  Valer Moldovan.

Ceremonia, ce a durat aproximativ 20 de minute, s-a încheiat cu defilarea Gărzii de onoare, alcătuită din militari ai batalioanelor 814 Tancuri și 3 Artilerie Antiaeriană, comnadați de maiorul Ovidiu Crișan.

Imnul național al României “Deşteaptă-te, române!” a fost cântat pentru prima dată la 29 iulie 1848, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. Interzis de regimurile totalitare timp de aproape o jumătate de secol “Deşteaptă-te, române!” a fost ales, imediat după Revoluţia din Decembrie 1989,ca și imn naţional al României, consacrat astfel prin Constituţia din 1991.

În 1998, data de 29 iulie a fost desemnată drept Ziua Imnului Naţional al României – “Deşteaptă-te, române !” simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848.

În varianta prescurtată, imnul, intitulat  Deşteaptă-te române, conţine patru strofe (1,2, 4 și 11) selectate din cele 11ale poeziei Un răsunet, de Andrei Mureșanu, (1816-1863), poet romantic, jurnalist și traducător. Muzica a fost compusă de Anton Pann (1796-1854), poet şi culegator de folclor.
În Principatele Românești ideea unui imn naţional s-a născut încă din 1840,  când era cântat mai ales la festivităţile oficiale unde apărea domnitorul ţării. În anul 1881 cu prilejul încoronării regelui Carol I, poetul Vasile Alecsandri a scris textul „Imnului regal român” ce s-a cântat, în mod oficial, pentru prima dată în anul 1884, la încoronarea regelui Carol I.

Imnul regal a fost înlocuit în 1948 de Zdrobite cătuşe apoi de Te slăvim, Românie! şi de imnul comunist Trei culori. Acestuia i-a luat locul după Revoluţie cântecul Deşteaptă-te, române!

 

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns