Ziua Drapelului, sărbătorită pentru prima dată în mod oficial, la Turda

de Emil HĂLĂȘTUAN

 

Drapelul albastru-galben-roșu al României flutură, de marți, 26 iunie, în Piața Tricolorului din Turda. Înălțat pe catarg marți 26 iunie, în prima ceremonie oficială desfășurată la Turda pentru sărbătorirea Drapelului Național, steagul României a fost, în prealabil sfințit în cursul unei slujbe religioase, oficiată la Catedrala Ortodoxă, marți, 26 iunie, de la ora 9.30, de un sobor de preoți condus de protopopul român ortodox al Turzii, preacucernicul Daniel Crișan.

Escortat de coloana oficialităților, în care, alături de primarul Turzii, Cristian Matei și de comandantul Garnizoanei locale, lt.col Vasile Chindriș, s-au aflat șefi ai unor instituții precum Poliția municipală, Poliția locală, Spitalul municipal, Biblioteca municipală ”Teodor Murășanu” și Administrația Națională a Finanțelor Publice, împrfeună cu membri ai Consiliului local, drapelul României, purtat de un grup de militari, a ajuns în Piața Tricolorului, cum se numește, de marți, 26 iunie, Piața Muzeului.

Acolo, drapelul României a fost înălțat pe catarg în cursul unei ceremonii ce a inclus și discursurile primarului Cristian Matei și a comandantului Garnizoanei Turda, lt.col. Vasile Chindriș. ”Mă bucur că am reușit să dăm viață acestui loc dedicat drapelului țării noastre, pe care astăzi îl inaugurăm în mod oficial sub denumirea de Piața Tricolorului. După ce am preluat mandatul, am aflat cu stupoare că Turda nu poate celebra oficial această zi, deoarece nu exista o piață a drapelului, un loc dedicat (n.r: acestuia) în care să ne permită legea să organizăm o ceremonie militară și religioasă. Am făcut toate demersurile și, în luna august 2017, am propus Consiliului local aprobarea atribuirii denumirii Piaţa Tricolorului acestui loc minunat. Iată că astăzi, putem să punem la loc de cinste drapelul României, simbolul național al tuturor românilor” a spus primarul Cristian Matei în discursul rostit la ceremonia organizată marți, 26 iunie, cu prilejul sărbătoririi Drapelului național. ”Astăzi este despre libertate, dreptate, frăție și verticalitate! Turdeni, români de pretutindeni, fiți mândri de această țară! Este datoria noastră să o iubim și să ne luptăm pentru a o face mai bogată, mai înțeleaptă, mai frumoasă” i-a îndemnat primarul Turzii, Cristian Matei, pe participanții al manifestare, în încheierea discursului său.

Festivitatea, la care au asistat câteva sute de persoane, s-a încheiat în jurul orei 10.30, cu defilarea gării de onoare, alcătuită din militari ai batalioanelor 3 Antiaeriană, respectiv 814 Tancuri, din Garnizoana Turda.

Moment al adoptării drapelului tricolor se consideră anul 1834. Atunci, după ce domnitorul Alexandru Ghica a primit încuviințarea Imperiului Otoman ”de a pune steag românesc corăbiilor negustorești și oștirii” drapelul atribuit armatei era compus din trei culori (roșu, galben și albastru) cu un vultur la mijloc. La 26 iunie 1848, Guvernul revoluționar a dispus ca Tricolorul – roșu, galben și albastru – să reprezinte steagul național al tuturor românilor. În decretul guvernamental nr. 252, din 13 iulie 1848 se preciza, iarăși, că “stindardele vor fi tricolore. Culorile sunt: albastru închis, galben deschis și roșu carmin”. Acestea vor fi dispuse vertical și vor fi aranjate în ordinea următoare: „lângă lemn vine albastru, apoi galben și apoi roșu fâlfâind“.

După unirea Țării Românești cu Moldova, drapelul României avea culorile dispuse pe orizontală, din 1859 până în 1862, cu fâșia albastră plasată sus, apoi cu cea roșie, în cea de-a doua parte a domniei lui Alexandru Ioan Cuza. După venirea la domnie a lui Carol I drapelul României a revenit la dispunerea benzilor pe verticală, cu albastrul lângă lance. Cele trei culori, albastru, galben și roșu, ce ocupă suprafețe egale pe drapelul României, reprezintă principiul egalității. Orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, iar cifra trei simbolizează perfecțiunea. Alte trei țări europene au drapele tricolore, împărțite în mod egal și vertical: Franța (albastru – alb – roșu), Italia (verde– alb – roșu) și Belgia (negru-galben-roșu).

Lasă un răspuns