Zestrea edilitară a Viișoarei s-a îmbogățit cu un: Monument dedicat memoriei eroilor

Încă una din ”pohtele ce le-a pohtit” Ioan Roman, primarul Viișoarei, s-a făptuit. Joi, 7 februarie, în localitate a avut loc ceremonia sfințirii unui monument dedicat cinstirii memoriei ostașilor din Viișoara, care și-au pierdut viața în luptele de pe fronturile celor două războaie mondiale ce au bulversat ordinea lumii în secolul XX.

Amplasat în cel de-al doilea parc public al Viișoarei, cel de la ”grădina de vară” monumentul, sfințit de către ÎPS Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului, Sălajului și Maramureșului, este alcătuit dintr-o coloană paralelipipedică, înălțată sub semnul Crucii și o placă comemorativă, pe care autorul lucrării, profesorul universitar dr. Alexandru Păsat, de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, a decis gravarea numelui celor 145 de ostași din Viișoara, morți în cele două războaie mondiale.  Primarul Ioan Roman a precizat că, prin înălțarea acestui monument, autoritățile publice din comuna Viișoara și locuitorii comunei aduc un omagiu memoriei tuturor viișorenilor căzuți pe front, români, maghiari și țigani, indiferent de armatele în cadrul cărora au luptat aceștia. ”Acești ostași au fost duși la război fără voia lor, din ordinul conducerii statelor implicate în cele două războaie mondiale” a explicat Ioan Roman temeiul potrivit căruia s-a cinstit memoria tuturor, fără deosebire de naționalitae sau de taberele beligerante din care au făcut parte eroii Viișoarei.

Evenimentul desfășurat joi, 7 februarie, la Viișoara, cu prilejul sfințirii Monumentului Eroilor a debutat cu un simpozion despre istoria localității și a comunei, ce a avut loc la Căminul Cultural din localitate, cu începere de la ora 11. Prelegerile susținute de istoricii Valentin Vișinescu și Vasile Lechințan, scriitorul Ioan Ciorca, profesorul universitar dr. Onufrie Vințeler, completate cu momentul literar oferit de către epigramistul Eugen Albu s-au bucurat de succes în rândul participanților care au umplut sala de spectacole a Căminului Cultural din Viișoara. Prin organizarea acestui eveniment, Ioan Roman, primarul Viișoarei, a dovedit încă odată, că se numără printre cei mai fervenți susținători ai culturii, dintre toți edilii-șefi ai celor 81 de municipii, orașe și comune din județul Cluj.

Printre oaspeții organizatorilor s-au aflat prefectul județului Cluj, profesorul Ioan Aurel Cherecheș, deputații Horia Nasra și Cornel Itu (PSD Cluj), primarii Câmpiei Turzii și al comunei Luna, respectiv Dorin Lojigan și Aurel Giurgiu, consilierul județean Petre Pop și Bogdan Bobic, directorul general al Companiei de Apă Arieș.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns