Virusul West Nille atacă în România

În România s-a confirmat existența cazurilor de infectare cu virusul West Nille, conform unui comunicat transmis de Direcția de Sănătate Publică (DSP) a județului Cluj. Temperaturile ridicate și ploile abundente, respectiv inundațiile, favorizează răspândirea virusului West Nille, ce ajunge în organismul uman prin înțepătura țânțarilor.

Virusul West Nile poate declanșa afecțiuni grave (meningite, encefalite, meningoencefalite). Primele simptome ale îmbolnăvirii (febră ridicată, durere de cap intensă. rigiditate a gâtului,vărsături, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, slăbiciune musculară), apar după 3 – 15 zile de la contactarea virusului, prin înțepătură de țânțar, avertizează DSP Cluj, dar 80 la sută dintre persoanele infectate cu virusul West Nille nu prezintă simptome. Virusul nu se transmite prin contact fizic, se menționează în comunicat. În cazul apariţiei simptomelor enumerate DSP recomandă prezentarea pacientului, de urgenţă, la cel mai apropiat cabinet medical.

Prevenirea înțepăturilor de țânțar este principala recomandare pentru evitarea îmbolnăvirilor. De aceea se recomandă evitarea zonelor infestate de ţânţari; evitarea zonelor din apropierea apelor; purtarea de pantaloni lungi şi bluze cu mânecă lungă în cazul expunerii la zone infestate de ţânţari; aplicarea cremelor şi spray-urilor repelente pentru protecţie împotriva ţânţarilor; tratarea hainelor, corturilor şi obiectelor de camping cu insecticid (a se evita aplicarea directă pe piele); desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriilor; îndepărtarea recipientelor de apă stătută și a gunoiului menajer; împiedicarea pătrunderii ţânţarilor în casă, prin instalarea plaselor protecţie la ferestre şi uşi.

E.H

Sursa imaginii: www.sanoteca.md

 

Lasă un răspuns