Turda: Supliment la bursele școlare

Mai mult de 650 de elevi care învață în cinci școli gimnaziale și la cele șase licee din Turda vor primi burse în acest an. Prin suplimentarea cu 149 de mii de lei a sumei alocate pentru acordarea burselor școlare, stabilită inițial la 300 de mii de lei, alți 664 de elevi din școlile turdene vor beneficia de bursa de merit, la fel ca și ceilalți 792 de colegi ai lor, pentru care forul deliberativ local a aprobat bursa de merit aferentă anului de învățământ 2016-2017 în primăvară.

Potrivit proiectului de hotărâre aprobat de consilierii turdeni în ședința extraordinară de joi, 20 iulie, pentru cele 664 de burse de merit, în valoare de 28 de lei, lunar, pentru un elev, plătibilă timp de opt luni dintr-un an calendaristic, se vor cheltui, în total, peste 148,7 mii de lei, din cei 149 de mii de lei cu care s-a suplimentat suma destinată burselor școlare acordate elevilor de la școlile din Turda.  Cei mai mulți bani alocați suplimentar, respectiv 46,368 mii de lei, vor merge spre Colegiul Național Mihai Viteazul, unde, datorită hotărârii din 20 iulie a Consiliului local, vor primi bursă de merit încă 207 elevi. A doua ”felie” ca mărime, din ”tortul burselor” revine școlii gimnaziale Ioan Opriș, instituție de învățământ ce va primi peste 27 de mii de lei, pentru plata burselor de merit la încă 121 de elevi. Pe locul al treilea în”topul merituoșilor” pe care forul deliberativ turdean a decis, la propunerea primarului Cristian Matei, să-i răsplătească prin acordarea de burse, se află Liceul Teoretic ”Liviu Rebreanu” cu 109 noi elevi bursieri. La polul opus se află cele trei licee din filiera tehnologică, respectiv colegiile Emil Negruțiu, Dr. Ioan Rațiu și Colegiul Tehnic, cu câte 13 noi bursieri, fiecare. La ”redistribuire” pentru elevii Școlii de Arte și Meserii ”Poiana” nu s-a mai alocat nicio bursă de merit.

Valoarea burselor școlare, acordate din bugetele locale ale localităților, diferă de la un oraș la altul. În timp ce la Cluj-Napoca, în 2016, membrii forului deliberativ local stabileau valoarea bursei de merit la 90 de lei, lunar, pentru un elev, la Gherla valoarea aceluiași tip de bursă era de 50 de lei. La Sighișoara și la Reghin, beneficiarii burselor de merit primeau câte 40 de lei, lunar, iar la Târgoviște, câte 100 de lei. La Alba-Iulia nivelul burselor școlare, sociale, de merit și de performanță se încadrează între 85 și 120 de lei, lunar, pentru un elev. În 2016, Consiliul local al sectorului 2 din București a stabilit, pentru bursele școlare, valori cuprinse între 200 de lei, lunar, pentru un elev (bursa de merit) și 500 de lei, bursa de performanță. În cazul sectorului 2 din Capitală valoarea bursei sociale, stabilită la 250 de lei, o depășea, cu 50 de lei, pe cea a bursei de merit.

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns