Turda: Poliția locală și hingherii se războiesc cu câinii vagabonzi

Poliția locală și Centrul de Ecarisaj din Bogata au pornit cruciada împotriva câinilor vagabonzi din Turda, dar și a stăpânilor câinilor care nu respectă regulile de comportament în public, când ies la plimbare însoțiți de patrupede. În primele două săptămâni din luna noiembrie, raidurile hingherilor în centrul Turzii și în microraioanele I, III și IV ale cartierului Oprișani s-au soldat cu ”arestarea” a 284 de câini fără stăpân și internarea acestora în Centrul de Ecarisaj de la Bogata. De acolo, câinii pot pleca în două direcții: spre o nouă casă, cei care au norocul să fie adoptați, sau spre crematoriu, unde se incinerează cadavrele câinilor eutanasiați dacă nu s-a îndurat nimeni să-i adopte în termenul prevăzut de lege pentru găzduirea animalelor în centrele de ecarisaj.

Din 1 până în 13 noiembrie, agenții Poliției locale din Turda au dat 45 de amenzi contravenționale, în valoare de 16.650 de lei. Din acestea 13 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 5450 de lei, s-au aplicat pentru deținerea câinilor, pisicilor și a altor animale de companie, în apartamente sau în curțile de folosință comună, fără acordul majorității proprietarilor. Alte 17 amenzi, în valoare de 6200 de lei, au primit persoanele care și-au plimbat câinii fără lesă sau botniță, sau i-au lăsat să zburde liberi pe străzile orașului. În aceeași categorie se înscriu și amenzile primite de stăpânii care și-au scos favoriții cu patru picioare la plimbare fără să aibă în dotare pungile ”necesare colectării corespunzătoare a reziduurilro animaliere” cum se prevede la art. 20, lit. g din HCL 212/2002, modificată prin HCL 338/2016: ”Plimbarea câinilor fără lesă și/sau botniță și lăsarea lor în libertate pe străzi, locuri de agreement, lipsa igienizării, a ridicării/colectării corespunzătoare în pungi a reziduurilor animaliere …”

Alte zece amenzi, în valoare totală de 4.200 de lei au primit, din partea agenților Poliției locale, persoanele care au intrat, însoțiți de câini, în parcuri, spații de joacă pentru copii, în incinta instituțiilor de învățământ sau orice instituție publică de pe raza municipiului Turda (HCL 212, din 2002, modificată prin HCL 338, din 2016).

Polițiștii locali au mai aplicat cinci amenzi, în valoare totală de 800 de lei, persoanelor depistate că au lăsat în libertate câini din rase considerate periculoase.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns