Turda, orașul cu ”șapte frați”

Cu ocazia sărbătorii orașului, Turda a mai dobândit un ”frate”. În cursul ceremoniei de deshidere oficială a Zilelor Turzii, eveniment desfășurat vineri, 11 august, primarii Cristian Matei și Gheorghe Uhali (Solotvino-Ucraina) au semnat acordul de colaborare dintre cele două localități. Documentul consfințește, practic, înfrățirea dintre Turda și Solotvino (Slatina). Astfel, localitatea ucraineană devine al șaptelea ”frate” al Turzii, după Angouleme (Franța), Bihartorda, Hodmezovasarhely, Kiskunfelegyhaza (toate din Ungaria), Torontaltorda (Serbia) și Szydlowiec (Polonia). Localitatea Solotvino mai este înfrățită cu alte două orașe din România, respectiv Sighetu-Marmației și Slatina.

Până la sfârșitul primului război mondial, Solotvino a făcut parte din comitatul Maramureș, al Imperiului Austro-Ungar. Aflată la mică distanță de Sighetu-Marmației, localitatea Solotvino a avut drept nucleu comunitatea minieră închegată în jurul minelor de sare. Din punct de vedere ecleziastic, până în anul 1919 localitatea Solotvino a făcut parte din Episcopia Greco-Catolică de Gherla.

După ce, în perioada interbelică a făcut parte din statul cehoslovac, Solotvino, înglobată ulterior în URSS a fost ”repartizată” Ucrainei de puterea Sovietelor.

Din punct de vedere etnic, populația localității Solotvino este formată din români (60 la sută), maghiari (30 la sută) și ucraineni (10 la sută).

 

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns