Turda: Jocuri de lumini, scenă, fântâni arteziene, turn de observare și locuri de contemplare, la mormântul lui Mihai Viteazul

Parcul de la Mormântul lui Mihai Viteazul se va înscrie pe harta obiectivelor de interes turistic ale Turzii, alături de Salină și de Castrul roman. Vineri, 3 august, la Primpăria din Turda s-a semnat contractul de finanțare, din fonduri europene, a proiectului ”Regenerarea zonei de la Obeliscul lui Mihai Viteazul” în valoare de peste 18 milioane de lei. La ceremonia semnării contractului de finanțare, alături de primarul Turzii, Cristian Matei și de Marcel Boloș, directorul general al Agenției de Dezvoltare Nord-Vest a fost de față și Înalt Prea Sfințitul Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului Maramureșului și Sălajului, deoarece mănăstirea Mihai Vodă se află pe amplasamentul ce constituie obiectul proiectului de regenerare.

Spațiul verde al parcului va consta dintr-o plantație dominantă de foioase toaletate, cartate și etichetate, gazon și gard viu Lycinia. Un sistem de aspersoare va asigura irigarea spațiului verde. Operațiunea de regenerare a parcului de la Obeliscul închinat memoriei voievodului Mihai Viteazul include amenajarea unor platforme și alei de acces, a locurilor de odihnă și contemplare, acoperite și neacoperite, amplasate pe toate categoriile de alei și a unui sistem de fântâni decorative, se precizează într-un comunicat transmis presei vineri, 3 august, de Primăria Turda. În parc se va instala, de asemenea, un foișor cu platforme de observare, dotate cu binoclu fix, pentru vizibilitate panoramică la mare distanță.

Pentru organizarea diverselor manifestări culturale și a altor genuri de evenimente parcul va dispune de un pavilion cu locuri, pentru audierea-vizualizarea  evenimentelor, de instalație spațială informativ-decorativă, de spații ce permit organizarea expozițiilor de sculptură în aer liber și de o scenă cu zonă de locuri de ședere decorative. Spectacolele vor putea fi urmărite și din turnul cu platforme de observare. Instalarea fascicolelor de corpuri de iluminat cu înălțime variabilă va permite realizarea unui sistem de iluminat echilibrat și gradual descendent, din punctul de vedere al focalizării, aferent aleilor, fântânilor, locurilor de odihnă, zonelor culturale și de recreere, zonelor de expunere a obiectelor de sculptură, pavilionului, scenei pentru evenimente de recreere, turnului de observare, accesului în parc etc.

După încheierea lucrărilor de regenerare, parcul de la Mormântul lui Mihai Viteazul, situat pe drumul Turda – Bogata – Călărași, va dispune de dotări și facilități precum: rețea wi-fi, iluminat inteligent, sistem de coșuri de gunoi,  locuri de fumat, două cișmele de apă pentru public, opt toalete ecologice, din care patru cu acces din parc și patru cu acces din parcare, sistem de supraveghere video, sistem de hidranți pentru incendiu, elemente de semnalizare și orientare, panouri și grilaje informativ-decorative, împrejmuire cu gard metalic și gard viu, parcări pentru autovehicule, cu locuri prevăzute pentru persoane cu dizabilități motorii, pentru autocare și pentru biciclete, spațiu de staționare și de acces al mijloacelor de transport public, legătură între parcările auto și cele pentru biciclete cu zona de acces în parcul public, asigurarea posibilității accesului în parc, la nevoie, a mașinilor de pompieri sau SMURD.

În parc se vor putea organiza spectacole și alte evenimente.

 

 

Lasă un răspuns