Turda: Curățenie de primăvară în Cimitirul Eroilor

Locul odihnei de veci a ostașilor români căzuți în luptele desfășurate la Turda în cele două războaie mondiale a devenit mai curat. Sâmbătă, 10 martie, circa 20 de persoane, tineri și nu numai, care au răspuns chemării lui Daniel Doboș, un turdean animat de sentimente patriotice și de respect pentru eroii neamului, au participat la o acțiune de curățare a perimetrului sectorului rezervat militarilor uciși în război, din Cimitirul Central al Turzii.

”Plutonul” voluntarilor, alcătuit din membri ai asociației ”Comorile Turzii” (președinte, Emil Bara) și din alte persoane, printre care s-au aflat și participanți din Câmpia Turzii, au desțelenit pământul sub care zac osemintele ostașilor români câzuți în luptele ce au avut loc la Turda în timpul celor două conflagrații mondiale ce au răvășit omenirea în seolul al XX-lea.

Spre deosebire de sectoarele rezervate ostașilor armatelor sovietice, respectiv maghiare, locul ocupat de mormintele celor 384 de militari români, dintre care 341 necunoscuți, arăta ca ”după război”. După câteva ore de lucru, timp în care cei 20 de participanți la acțiunea inițiată și coordonată de către Daniel Doboș, în nume personal, Cimitirul Eroilor din Turda, debarasat de mărăcini și curățat de gunoaie, a căpătat, parcă, straie primenite, în cinstea primăverii ai cărei soli și-au făcut apariția.

La reușita ”clăcii” din Cimitirul Eroilor au contribuit și administratorul locului, Parohia Romano-Catolică din Turda (preot György Ferenc), ce a asigurat uneltele necesare bunei desfășurări a acțiunii și un grup de oameni de afaceri cărora, pentru a le respecta dorința de a rămâne în anonimat, promotorul acțiunii, Daniel Doboș, i-a numit Business Angels. În calitate de ”pălmași” au luat parte la acțiune și jurnaliștii turdeni Ionel Ignat, respectiv Horea Hudrea, ambii membri ai Asociației Profesioniștilor din Presa Clujeană (APPC).

Dar acțiunea nu se va rezuma la incursiunea efectuată sâmbăta trecută asupra bălăriilor ce acopereau mormintele ostașilor români ce zac în Cimitirul Eroilor din Turda. Desfășurat sub genericul „Redăm demnitatea eroilor noștri”după  curățarea perimetrului cimitirului și reabilitarea crucilor, proiectul inițiat de către Daniel Doboș, fost combatant în Legiunea Străină din Franța, va continua. Astfel, în luna aprilie, fie în 14, fie în 21, se va desfășura un cros în scopuri caritabile, pentru a strânge fonduri necesare  echipării Cimitirului Eroilor cu  ”ținuta de vară”. Banii obținuți astfel se vor folosi pentru confecționarea de cruci, montarea și repoziționarea acestora, consolidarea parapeților din piatră și beton, instalarea de băncuțe și a unui panou cu fotografii și cu hărți din zona de front a Turzii.

La încheierea lucrărilor, operațiune a cări finalizare Daniel Doboș o estimează pentru sfârșitul lunii mai, în Cimitirul Eroilor din Turda va avea loc o ceremonie festivă, la care Daniel Doboș intenționează să invite veterani de război, militari ai Armatei Române și reprezentanți ai asociației Prietenii Veteranilor Parașutiști ai Legiunii Străine din România. Cu acel prilej se va intona melodia  „Sonnerie aux morts” a precizat Daniel Doboș, într-o postare pe pagina personală de facebook.

Potrivit Wikipedia, melodia ”La Sonnerie aux Morts” a fost intonată, pentru prima dată, la o ceremonie de reaprindere a flăcării veșnice la Arcul de Triumf din Paris, desfășurată în 14 iulie 1931, cu prilejul Zilei Naționale a Franței. Melodia, în diverse variante, se intonează și cu prilejul funeraliilor militare desfășurate în Marea Britanie, Canada, Australia, Noau Zeelandă și în celelalte state membre ale Comonwealth-ului (Last Post, în SUA (Taps), Germania și Austria ( Ich hatt’ einen Kameraden), Italia ( Il Silenzio sau Silence), și în Spania ( La muerte no es el final).

 

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns