Turda: Buget mai mare decât ”capitala lui Dragnea”

Estimat la aproape 131 de milioane de lei, bugetul Turzii pentru anul 2018 îl depășește cu aproape 40 de milioane de lei pe cel al Alexandriei, reședința județului Teleorman, al cărui buget a scăzut de la peste 117 milioane de lei, valoarea veniturilor realizate în 2017, la 91,7 milioane de lei. Dacă în cazul Alexandriei, fief-ul președintelui PSD, Liviu Drganea, efectul reducerii impozitului pe venit, de la 16 la 10 procente, măsură dispusă și menținută de guvernele PSD-ALDE a provocat o gaură de aproape 26 de milioane de lei bugetului local, la Turda executivul, condus de către primarul Cristian Matei, de asemenea reprezentant al PSD, a reușit să contracareze efectele ”revoluției fiscale” asupra bugetului local.

Cu cea mai mare valoare a bugetului din istoria sa, ce depășește cu circa 18 milioane de lei veniturile realizate în 2017, de aproape 112,5 milioane de lei,  Turda mai înregistrează o premieră, din punct de vedere al finanțelor publice locale. Dacă în bugetele anilor precedenți, pentru secțiunea ”Dezvoltare” din bugetul local, cea din care se finanțează investițiile la obiectivele edilitare din oraș, se aloca cel mult a zecea parte din venituri, de această dată peste 47 la sută din banii bugetului local, ceea ce înseamnă aproape 62 de milioane de lei, s-au repartizat acestei secțiuni.  Pentru asigurarea funcționării autorităților publice locale și a instituțiilor din subordinea acestora, din bugetul Turzii, aprobat la ședința extraordinară de marți, 13 februarie, a forului deliberativ local, s-au alocat peste 69 de milioane de lei.

În materie de buget, Turda (47.774 locuitori, la recensământul din 2011) stă mai bine decât alte localități de același ordin de mărime, precum Mediașul, cu 47.204 locuitori, sau se află pe picior de egalitate cu alte oarșe, cu rang de reședință de județ și cu un număr de locuitori mai mare, precum Zalăul (56.000 de locuitori). Astfel, veniturile estimate în 2018 ale bugetului municipiului Mediaș se cifrează la 105 milioane de lei, mai puțin cu 26 de milioane de lei decât în cazul Turzii, iar Zalăul, reședința județului Sălaj, dispune, în acest an, de un buget cifrat la aproape 130,5 milioane de lei. În ceea ce privește secțiunea  ”Dezvoltare” de asemenea Turda ocupă prima poziție într-un top al localităților de mărime comparabilă, cu un procent de 47,14 la sută din buget reparizat pentru investițiile edilitare, față de 45 la sută (40,5 milioane de lei – Zalău), de 29,80 la sută (31,3 milioane de lei, Mediașul) sau 24,40 la sută (22,35 miliona e de lei, Alexandria).

Primarul Turzii, Cristian Matei și-a exprimat satisfacția față de valoarea bugetului orașului pentru 2018, ce cuantifică, de fapt, munca sa și a personalului din instituția pe care o conduce: ”A fost aprobat astăzi (n.r: marți, 13 februarie) cel mai mare buget din istoria Turzii! În acest moment bugetul municipiului Turda are o valoare de 130.976.000 lei, față de 116.329.375 lei anul trecut, datorită sumelor mari obținute din finanțări externe, proiecte europene şi guvernamentale (PNDL). Asta chiar şi în condițiile în care a fost redus împozitul pe venit de la 16, la 10 procente. Este foarte important de menționat faptul că şi această valoare mare a bugetului va creşte considerabil până la finalul anului, pentru că se vor adăuga proiectele europene a căror contracte de finanțare vor fi semnate în perioada următoare, proiecte câştigate pe care deja le-am anunțat în repetate rânduri. Este anul în care secțiunea dezvoltare din bugetul municipiului atinge o cotă record, ajungând până în acest moment la un procent de 47 la sută, din total, față de 10 la sută anul trecut. Este de la sine înțeles că alături de echipa mea am pus în aplicare o strategie care are scopul de a aduce cât mai mulți bani în Turda, astfel încât să dăm naştere unei dezvoltări durabile, fără precedent!” a precizat Matei pe rețelele virtuale de socializare, după încheierea ședinței în care plenul Consiliului local a aprobat bugetul Turzii pentru anul în curs.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

 

Lasă un răspuns