Teatrul iese în stradă la festival

Programul festivalului internațional de teatru include, în premieră, la Turda,  spectacole de stradă. Piesele se vor juca în locații neconvenționale, iar ineditul spectacolelor va consta în obținerea de efecte scenice prin folosirea unor mașinării speciale și organizarea de flash-mob-uri.

În deschiderea festivalului, vineri, 8 septembrie, de la ora 20.30, în zona pietonală din centrul Turzii, va concerta Fanfara Transilvania ”cea mai bună trupă de orchestră din Ardeal, care interpretează atât muzică tradițională românescă cât și muzică țigănească.   Între cei zece muzicieni care fac parte din Fanfara Transilvania se regăsesc frați și veri, care își transmit pasiunea pentru tradiție și valorile comunității din tată în fiu, păstrând astfel un bogat patrimoniu muzical” se menționează într-un comunicat al Teatrului Aureliu Manea, organizator al festivalului.

Spectacolele stradale din cadrul Festivalului internațional de teatru de la Turda (8 – 17 septembrie) continuă sâmbătă, 9 septembrie, de la ora 20.30, când pe scena amplasată în zona pietonală din centrul Turzii se va juca piesa ”Leonce și Lena” povestea prințului și a prințesei cu aceleași nume, scrisă de Georg Büchner. ”Prinţul Leonce, din Regatul Popo şi prinţesa Lena, din Regatul Pipi, eroi ai unei căsătorii aranjate, decid, în mod independent unul de celălalt, să boicoteze nunta planificată fără voia lor. Totuşi, nu reuşesc să fugă unul de celălalt, pentru că se întâlnesc întâmplător și, fără a se recunoaște, se îndrăgostesc. Leonce și Lena decid să le joace o farsă părinţilor şi se întorc în Regatul Popo pentru a se căsători. Costumaţi în ei înşişi, realizează că, de fapt, soarta le-a luat-o înainte şi că au îndeplinit chiar dorinţa părinţilor lor” se relatează subiectul presei, pe scurt, în sursa citată.

Trupa teatrului italian Teatro dei Venti propune spectatorilor turdeni spectacolul cu piesa ”Pentesilea” ce se va juca de două ori în centrul Turzii, marți, 12 septembrie, de la ora 17 și se va relua o zi mai târziu, miercuri, 13 septembrie, de la ora 18, în același loc.

“Radu Nechifor and friends” va oferi melomanilor un show inedit, un concert de nai, ce se va desfășura joi, 14 septembrie, de la ora 20.30, în Parcul central al Turzii, de pe strada Războieni.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

 

Lasă un răspuns