Teatrul bucureștean Nottara – cireașa de pe tortul primei zile a Festivalului internațional de teatru de la Turda: Totul e relativ

Spectacolul cu piesa ”Totul e relativ” de Alan Ayckburn, o producție a Teatrului Nottara din București, a constituit capul de afiș al primei zile a Festivalului internațional de teatru de la Turda.

Vineri, 29 iunie, de la ora 20, cei aproape 400 de spectatori aflați în sala mare de spectacole a Tetrului Aureliu Manea, din Turda, i-au văzut la lucru pe Catrinel Dumitrescu și Constantin Cotimanis, doi dintre „monștri sacri” ai scenei românești, alături de reprezentanții generațiilor de actori mai tineri, Raluca Gheorghiu și Gabriel Răuță. Aceștia au făcut parte din distribuția comediei ”Totul e relativ” (Relatively Speaking) a dramaturgului englez Alan Ayckburn, jucată pentru prima dată la Londra, în 1967.

Spectacolul cu piesa ”Totul e relativ” tradusă în limba română de Irina Velcescu, în regia lui Felix Alexa,

Raluca Gheorghiu și Constantin Cotimanis în ”Totul e relativ” de Alan Ayckbourn, pe scena Teatrului Aureliu Manea din Turda

cu o scenografie semnată de Andrada Chiriac și muzica de Alexei Țurcan, în fapt o farsă, prezintă povestea unui tânăr (Greg – Gabriel Răuță) care merge în vizită la amantul (Philip – Constantin Cotimanis) iubitei sale (Ginny – Raluca Gheorghiu), pe care îl credea tatăl fetei cu care voia să se căsătorească. Complicațiile apar deoarece Greg, care a luat de bună o explicție a iubitei sale, prinsă cu ”mâța în telefon” credea că se află în vizită la părinții lui Ginny și, ca situații care ține publicul conectat la șarjele de umor administrate de cei patru protagoniști ai piesei atare, îi cere mâna acesteia amantului. La rândul său, Philip credea că Greg îi mărturisea că are o legătură amoroasă cu soția sa (Sheila – Catrinel Dumitrescu). De aici rezultă o comedie de limbaj și de preț de două ore, cât durează spectacolul.

Spectacolul a prilejuit întoarcerea actriței Catrinel Dumitrescu pe scena teatrului turdean unde a mai jucat în ”Visul unei nopți de iarnă” de Tudor Mușatescu, o producție a Teatrului de Stat din Turda, în regia lui Marin D. Aurelian.

Prima zi a celei de-a doua ediții a Festivalului internațional de teatru de la Turda  a debutat cu piesa ”Butoiul cu pulbere” un spectacol pr

odus de Teatrul municipal din Baia Mare, desfășurat de la ora 17 în sala studio a teatrului Aureliu Manea. Programul serii de vineri, 29 iunie, a mai cuprins spectacolul ”Origini” o producție a Teatrului Aureliu Manea, desfășurat în aer liber, pe zona pietonală din centrul istoric al Turzii, cu începere de la ora 21.30. Prima zi a festivalului s-a încheiat cu un concert de jazz, susținut de Krisztina Kozsorus & Koszika Band, de la ora 22.15, la grădina cafenelei teatrului turdean.

Emil HĂLĂȘTUAN

 

Lasă un răspuns