Spitalul municipal din Turda, înscris pe traiectoria normalității

Socotit, până nu demult, o antecameră a morții, a cărui simplă vedere putea provoca stări depresive atât pacienților cât și aparținătorilor, Spitalul municipal din Turda se trezește la viață. Pentru a-și împlini menirea, aceea de a ajuta la păstrarea sănătății celor circa 100 de mii de oameni care locuiesc în Turda și în celelalte localități arondate spitalului, de doi ani încoace administrația locală a demarat o campanie de modernizare a celei mai mari unități medicale turdene.

 

Bugetul Turzii – Contribuție de 4 milioane de lei, în trei ani, pentru investiții la spital

 

Situația alocărilor de fonduri de la bugetul local demonstrează că autoritățile publice turdene manifestă responsabilitate în tratarea problemelor cu care se confruntă spitalul turdean.

Afirmația primarului Turzii, Cristian Matei, care, în campania electorală premergătoare alegerilor din vara anului 2016, spunea că sănătatea va fi una din prioritățile programului său de ”guvernare locală” are acoperire în fapte. Astfel, dacă în 2016, spitalul a primit 315 mii de lei de la bugetul local, din care 300 de mii pentru investiții, în următorii doi ani autoritățile publice turdene au alocat spitalului 2,356 milioane de lei, din care 1,606 milioane de lei pentru investiții, a precizat edilul-șef al Turzii, Cristian Matei, cu ocazia unei conferințe de presă desfășurată vineri, 23 noiembrie, la Spitalul municipal din Turda. În total, în primii doi ani compleți care au trecut din mandatul de primar al lui Cristian Matei, spitalul a primit peste 3,7 milioane de lei, din care 2,27 de milioane de lei pentru investiții. Dacă la această sumă se adaugă cei 315 mii de lei alocați de la bugetul local în 2016, an din care doar a doua jumătate face parte din mandatul primarului Cristian Matei, suma alocată de la bugetul local spitalului turdean depășește 4 milioane de lei.

 

Dar de Moș Nicolae pentru spital – un computer-tomograf

 

Din cele aproximativ 2,5 milioane  de lei alocați investițiilor, cea mai mare sumă, 1 milion de lei, a fost destinată cumpărării unui computer – tomograf, ce îl va înlocui pe cel cadorisit spitalului de niște oameni de afaceri italieni, computer-tomograf  care a mai funcționat, la Turda, vreo câteva luni, înainte de a-și da ”obștescul sfârșit” după circa 20 de ani de ”serviciu” în spitalele din ”cizmă”. Chiar dacă nu va încăpea în cizmulițele ce așteaptă darurile lui Moș Nicolae, noul computer-tomograf, cumpărat din Germania, produs de firma Siemens, va ajunge la Turda în 4 decembrie, în ajunul sărbătoririi Moșului,  a afirmat managerul Spitalului municipal, dr. Ovidiu Stănilă, cu același prilej al conferinței de presă ce a avut loc vineri, 23 noiembrie. Stănilă a precizat, însă, că pacienții spitalului vor putea beneficia de investigațiile de imagistică de înaltă performanță, efectuate cu ajutorul  computerului-tomograf , cel mai devreme, în primăvara nului 2019. Cel puțin până atunci va dura montarea și avizarea aparatului de către o comisie înființată la nivel central, bolnavă și aceea de birocrație ”afecțiune” la modă ce bântuie prin instituțiile administrației publice din România.

 

”Lada de zestre” a spitalului turdean, chivernisită de autoritățile locale

Pe lângă computerul-tomograf, în ultimii doi ani la zestrea tehnică a Spitalului municipal din Turda s-au mai adăugat și alte tipuri de aparatură medicală, precum mesele chirugicale, aparatură pentru anestezie, pentru ventilație mecanică, o linie video pentru endoscopie urologică, monitoare pentru controlul funcțiilor vitale, etc. De asemenea, s-au amenajat compartimentele de urologie și de spitalizare de zi, s-a reînființat compartimentul de diabet zaharat și boli de nutriție, respectiv s-au creat condiții, în policlinică, pentru funcționarea dispensarului TBC, transferat la Câmpia Turzii în urmă cu câțiva ani, soluție ce favoriza transmiterea bolii de către persoanele dispensarizate, ce mergeau de la Turda la Câmpia Turzii cu autobuzele care circulă pe traseele de transport public în comun. ”În ceea ce privește dotarea, acum ne ridicăm la nivelul spitalelor din Cluj-Napoca” susține managerul spitalului turdean, dr. Ovidiu Stănilă.

 

La Chirurgie s-a așternut covor verde pentru alungarea bacteriilor, musafiri nepoftiți în spitale

 

La blocul operator, de la etajul V al pavilionului central, la secția de Chirurgie Generală, de la etajul IV și la secția de Anestezie – Terapie Intensivă pe paviment s-au așternut starturi succesive de vopsea epoxidică, pentru a preîntâmpina apariția infecțiilor spitalicești, un flagel ce face ravagii în spitalele românești. Aplicarea vopselei epoxidice va continua și la pavimentele celorlalte nivele ale pavilionului central din Spitalul muniicpal Turda, a precizat managerul instituției, dr. Ovidiu Stănilă. Statisticile întocmite de instituțiile Uniunii Europene arată că România, unde infecțiile intraspitalicești reprezintă cauza a jumătate din decesele înregistrate în spitale anul trecut, se situează pe locul 1 în Europa, la acest capitol.

Funcționarea spitalelor în clădiri din care unele mai vechi de 100 de ani, favorizează apariție infecțiilor nomocosomiale. O soluție o reprezintă construirea de spitale noi. Dar lipsa banilor împiedică, de multe roi, aplicarea unei astfel de soluții. Așa stau lucrurile și în cazul clădirii de la intrarea în curtea pavilionului central al Spitalului municipal din Turda, unde a funcționat Maternitatea și secția de Obstetrică-Ginecologie. După demolarea clădirii, construită la începutul secolului XX, acum dezafecată, acolo se intenționează construirea unui imobil cu subsol, parter și trei etaje, unde ar urma să funcționeze secția de Radioterapie, pe care primarul Turzii, Cristian Matei o propune, de asemenea, pentru îmbogățirea zestrei spitalului, în vederea scutirii bolnavilor de cancer de obositoarele drumuri la Cluj-Napoca, pentru acest tratament prescris mai cu seamă în cazul afecțiunilor oncologice.

 

Spitalele locale, odrasle vitrege pentru bugetul de stat

 

De doi ani se străduiește primarul Cristian Matei, împreună cu managerul spitalului, dr. Ovidiu Stănilă, să obțină includerea studiului de modernizare al instituției medicale turdene în planul de finanțare al Ministerului Sănătății. Dar, se vede treaba că spitalele regionale. Deși nu s-au înălțat încă,  obturează privirile Ministerului Sănătății, a cărui conducere are ochi și cocoșei în pungă pentru spitalele regionale de la Cluj-Napoca, Iași, Craiova și Timișoara, dar nu și pentru spitalele locale, precum cel din Turda. În ciuda antecedentelor descurajatoare, primarul Cristian Matei speră că, în 2019, bugetul Ministerului Sănătății va include și primele sume necesare pentru începerea lucrărilor de modernizare la Spitalul municipal din Turda.

 

Pe ”epoleții” spitalului se face loc pentru gradul III

 

În ultimii doi ani, detașamentul combatanților de pe ”frontul alb” înregimentați  la Spitalul municipal din Turda a primit forțe noi. ”Am angajat circa 100 de oameni, din care opt medici” a precizat managerul spitalului, dr. Ovidiu Stănilă. La secția ATI, ce se confrunta în anii precedenți cu o penurie acută de personal, lucrează acum șapte medici, din care patru încadrați cu carte de muncă la Spitalul municipal și încă trei medici cu statut de colaboratori.

Cu 370 de paturi și cu 490 de salariați, spitalul turdean, încadrat în gradul IV, ultimul în ierarhia instituțiilor sanitare similare din România, speră la o avansare în gradul III. Pentru a urca o treaptă în ierarhia spitalelor din România ”mai avem nevoie de o linie de gardă la compartimentul de Ortopedie și de asigurarea permanenței la secția de Psihiatrie și la Radiologie” a precizat managerul spitalului, dr. Ovidiu Stănilă. Pentru înființarea unei linii de gardă sunt necesare 90 de paturi. Acum, la spitalul din Turda  funcționează cinci linii de gardă, a mai precizat dr. Ovidiu Stănilă.

 

Un spital abandonat reintră în grațiile pacienților

 

Referindu-se la starea actuală a Spitalului municipal, primarul Turzii, Cristian Matei, care s-a declarat satisfăcut de performanțele consemnate acolo în ultimii doi ani, a apreciat că cea mai mare instituție medicală din oraș s-a înscris pe drumul spre normalitate.

Dr. Ovidiu Stănilă și-a amintit că la preluarea funcției de manager, în anul 2016, a găsit la Turda ”un spital abandonat de autorități și de pacienți” ocolit până și de medici. După doi ani, spitalul a devenit din ce în ce mai căutat de pacienți. Drept argument întru susținerea acestei afirmații, managerul Spitalului municipal din Turda, dr. Ovidiu Stănilă, a precizat că în 2018 acolo s-au efectuat peste 2 mii de intervenții chirurgicale.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns