Sondaj CURS: PSD își păstrează primul loc în opțiunile electoratului român

Dacă alegerile ar fi avut loc la începutul lunii iulie, cele mai multe sufragii le-ar fi cules Partidul Social-Democrat, creditat cu 35 la sută din totalul voturilor.

Potrivit rezultatelor unui studiu realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) în perioada 23 iunie – 1 iulie, pentru urmărirea tendințelor politice și sociale din România, ale cărui rezultate generale și defalcate pe categorii de alegători, împărțiți în funcție de sexe, grupe de vârstă, nivel de studii şi activitatea în câmpul muncii au fost publicate pe site-ul www.stiripesurse.ro, PSD a realizat o medie de 35 de procente din totalul opțiunilor electorale ale persoanelor care au răspuns la întrebările din chestionarul CURS. Pe locul al doilea, în clasamentul general, s-a poziționat PNL-ul, cu 24,8 la sută, urmat de Alianța Liberalilor și Democraților, cu 8,4 la sută din opțiunile alegătorilor. Dacă alegerile parlamentare s-ar fi desfășurat la începutul lunii iulie, potrivit studiului CURS încă o formațiune politică, Uniunea Salvați România, care a realizat un scor de peste 7 procente, ar mai fi trecut pragul pentru accederea în Parlament, fixat prin legea electorală la 5 la sută.

În ceea ce privește preferințele alegătorilor, în funcție de categoriile socio-profesionale, de sex și de vârstă, 52 la sută dintre persoanele cu vârste de la 56 de ani în sus și dintre cele cu studii submedii ar vota cu PSD. Concluziile sondajului CURS au mai relevat că aproape jumătate (49 la sută) din electoratul fără ocupație preferă PSD-ul, formațiune politică pentru care ar mai vota între 19 și 38 la sută dintre alegătorii ce fac parte din celelalte categorii de alegători.

Între 29 și 32 la sută dintre tineri, persoane cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, persoanele cu studii superioare și electoratul ocupat ar vota cu PNL. Liberalii ar obține cel mai mic scor electoral (19 la sută) de la persoanele în vârstă de 56 de ani și mai mult, respectiv de la persoanele fără ocupație.

Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), contează îndeosebi pe electoratul cu studii medii, categorie de unde ar obține 11 la sută din sufragii, iar cele mai puține voturi (6 la sută) se vor îndrepta spre candidații ALDE de la categoria electoratului cu studii submedii.

În ceea ce privește Uniunea Salvați România, locurile acestora în forul legislativ le-ar salva electoratul cu studii superioare, de la care USR-ul ar obține 12 la sută din voturi, potrivit concluziilor studiului CURS. Cei mai puțini votanți ai USR se află în categoriile persoanelor cu studii submedii, dintre care doar 2 la sută ar vota cu cea mai nouă formațiune parlamentară din România, ce a participat cu liste proprii de candidați la alegerile parlamentare din 2016.

Emil HĂLĂȘTUAN

Sursa foto: Cotidianul

Lasă un răspuns