Soluții liberale: Stimularea financiară a elevilor, leac pentru stoparea producției de analfabeți din învățământul românesc

Președintele organizației PNL Turda, avocatul Nicolaie Giurgiu, consideră că o stimulare financiară mai consistentă ar contribui la îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor care învață în școlile turdene. ”Învățământul, produce în continuare, analfabeți și semianalfabeți. O stimulare a elevilor ar fi necesară, dar aceștia nu votează!” a constatat Nicolaie Giurgiu, dezamăgit pentru că majoritatea PSD-ALDE-PRM+ UDMR+ PMP a împiedicat majorarea, cu 25 la sută, a valorii tuturor tipurilor de burse acordate elevilor care învață în școlile din Turda.

La precedenta ședință ordinară a Consiliului local, desfășurată joi, 29 martie, membrii forului deliberativ turdean au avut de aprobat, printre alte proiecte de hotărâre, și pe cel cu privire la stabilirea valorii burselor școlare acordate elevilor turdeni în anul de îmvățământ 2017-2018. În cele din urmă, consilierii au decis acordarea de burse sociale, de studii și de merit, în cuantum de câte 20, 25 respectiv de 28 de lei, unui număr de peste 1500 de elevi care învață în cele șase școli gimnaziale și în cele șase licee ce formează rețeaua unităților de învățământ școlar preuniversitar din Turda. Pe lângă aceste tipuri de burse, consilierii turdeni au aprobat și acordarea a șapte burse de performanță, a căror valoare inițială, de 40 de lei, s-a majorat la 100 de lei, lunar, pentru un elev, așa cum a propus primarul Turzii, social-democratul Cristian Matei.

Cu prilejul unei conferințe de presă desfășurate marți, 3 aprilie, la sediul organizației PNL Turda, consilierul Nicolaie Giurgiu și-a reafirmat susținerea față de majorarea, cu 25 la sută, a valorii tuturor tipurilor de burse acordate unor elevi care învață la școlile din Turda. ”Pentru a susține această majorare mai  aveam nevoie de circa 68-70 de mii de lei, în plus față de cele 360 de mii de lei repartizate în acest scop” a precizat Nicolaie Giurgiu. Președintele liberalilor turdeni speră că, deși majoritatea membrilor Consiliului local s-a opus amendamentului pe care l-a formulat în acest sens la precedenta ședință a  forului deliberativ turdean, majorarea valorii tuturor categoriilor de burse școlare va deveni fapt împlinit cu prilejul rectificării din această vară a bugetului local, când se va ști valoarea sumelor defalcate din TVA alocate Turzii.

Dintre cei 6166 de elevi înscriși la școlile din Turda în anul de învățământ 2017-2018, un număr de 1576 beneficiază de burse de performanță (7), de merit (1100), de studiu (35) și de burse sociale (434 elevi).

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns