Situația la zi pe frontul gripei

Numărul deceselor provocate de gripă a ajuns la 38. Joi, 25 ianuarie, au căzut victimă gripei o femeie în vârstă de 33 de ani, din județul Dâmbovița și un bărbat de 66 de ani, din județul Giurgiu, se precizează în raportul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din București.

Cele mai multe decese din cauza gripei s-au consemnat în județele Arad și Prahova, câte 5, urmate de București, cu 4 decese.

Potrivit aceleiași surse, de la începutul sezonului rece 2018-2019 și până în 20 ianuarie, în țară s-au consemnat 522 de cazuri de gripă. De aceste îmbolnăviri se fac vinovați virușii AH1 (în 228 de cazuri), AH3 (127 de cazuri), A nesubtipat (166 de cazuri) și virusul gripal B (un caz).

În săptămâna 14-20 ianuarie gripa și-a început ofensiva și în județul Cluj. Potrivit statisticilor Direcției de Sănătate Publică Cluj, în ultima săptămână monitorizată din sezonul 2018-2019 s-au raportat 25 de cazuri de gripă în județ.

Din informațiile contradictorii vehiculate în statisticile diverselor instituții cu atribuții în monitorizarea răspândirii gripei și a efectelor acesteia, rezultă că și funcționarea angrenajului administrației publice este gripat. Astfel, în statisticile  CNSCBT, județul Ialomița figurează cu un caz de îmbolnăvire cu virus gripal, dar cu trei decese cauzate de gripă! Nici Clujul nu s-a lăsat mai prejos. În vreme ce DSP indică apariția primelor 25 de cazuri de gripă din sezonul rece 2018-2019 abia în săptămâna 14-20 ianuarie, într-un comunicat al Consiliului Județean Cluj, din 25 ianuarie, se precizează că, din decembrie 2018 și până la zi, în Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca s-au depistat 122 de cazuri de gripă, din care în 23 de situații s-a dispus internarea pacienților.

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns