Sindicatele din sănătate au renunțat la greva generală

Ca urmare a acordului încheiat marți, 8 mai, cu reprezentanții Guvernului, sindicatele din sănătate au renunțat la greva generală ce urma să înceapă vineri, 11 mai.

Acordul încheiat între Guvernul României și organizațiile sindicale „Sanitas” și „Solidaritatea Sanitară” după întâlnirea dintre președinții acestora, Leonard Bărăscu, respectiv Viorel Rotilă, cu  prim-ministrul Viorica Dăncilă, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Olguța Vasilescu și secretarul de stat din Ministerul Finanțelor Daniela Pescaru, desfășurată marți, 8 mai, la Palatul Victoria, conține următoarele prevederi, făcute publice printr-un comunicat transmis de Biroul de presă al Guvernului:

1) Acordarea unei sume compensatorii pentru toții angajații din sistemul sanitar care au înregistrat diminuări de venituri nete față de nivelul lunii februarie 2018. Suma compensatorie va acoperi integral diferența.

2) Păstrarea actualelor limite prevăzute în Regulamentul de sporuri în vigoare, cu garantarea pragului minim.

3) Crearea posibilității depășirii procentului de 30% prevăzut în art. 25, alin. 1 și 2, din Legea 153/2017, pentru spitalele mono-specialitate, servicii județene de ambulanță și Serviciul de Ambulanță al Municipiului București-Ilfov, în vederea asigurării nivelului minim al sporurilor prevăzute în actualul Regulament al sporurilor și stabilirea, prin hotărâre de guvern, a sumelor suplimentare necesare, dar numai în cazuri bine fundamentate.

4) Excluderea sporului de gardă din calculul pentru stabilirea plafonului de 30%, prevăzut în art. 25, alin. 1 și 2, din Legea 153/2017.

5) Reluarea negocierilor la Contractul Colectiv de Muncă.

6) Reformularea modalității de încadrare a directorului de îngrijiri, în sensul revenirii la forma inițială a Legii 153/2017.

7) Echivalarea funcțiilor de moașe și surori medicale cu funcția de asistent medical.

Toate prevederile de mai sus se vor aplica asupra drepturilor salariale care se vor acorda începând cu luna mai 2018.

 

E.H

 

Lasă un răspuns