Serbările naționale de la Țebea – 145 de ani de la moartea lui Avram Iancu

În cadrul serbărilor naționale de la Țebea, ce vor avea loc duminică, 10 septembrie, se va comemora împlinirea a 145 de ani de la moartea patriotului ardelean Avram Iancu.

Evenimentul, organizat de Prefectura, Consiliul Judeţean și Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara, împreună cu Primăria comunei Baia de Criş, va debuta la ora 10.30, la Complexul Istoric din localitatea Țebea, cu slujba religioasă și evocarea personalității lui Avram Iancu, manifestări urmate de
ceremonia depunerii de coroane la monumentul ridicat pentru cinstirea memoriei Crăișorului Munților, respectiv defilarea gărzii de onoare.

În cadrul spectacolului folcloric ce va începe la ora 14.30, vor evolua Nicolae și Tudor Furdui Iancu, acompaniați de grupul instrumental „Crai Nou” din Alba Iulia. În continuare, pe scena de la Țebea vor urca soliștii de muzică populară Sava Negrean Brudașcu, Veta Biriș, Ionuț Fulea, Mariana Anghel, Ciprian Roman, Nicolae Voiculeț, Ovidiu Olari, Ioana Ardelean, Ovidiu Homorodean,
Elena Evsei și Cristian Fodor. La spectacol, organizat de realizatoarea tv Elise Stan, va participa și Ansamblul folcloric profesionist „Drăgan Muntean” al Centrului de Cultură și Artă al județului Hunedoara. Posturile TVR 1, TVR Internațional și TVR Moldova vor transimte în direct spectacolul de la Țebea, cu începere de la ora 14.30.

În preambulul sărbătorii naționale de la Țebea va avea loc cea de-a șaptea ediție a marșului comemorativ, inițiat de către Laurian Stănchescu, poet din Târgu-Jiu, care, cu începere din 2010, a parcurs anual, în preajma comemorării lui Avram Iancu, distanța de 100 de kilometri ce desparte Vidra de Sus, locul unde s-a născut Crăișorul Munților, de Țebea, locul unde a fost înmormântat.

Laurian Stănchescu, citat de Ziarul hunedoreanului, susține că în acest an, va mărșălui pentru ultima dată de la Vidra de Sus la Țebea: „Eu consider, în virtutea luptei, a efortului şi sacrificiului făcut de acest mare erou naţional, că el este, în continuare, umilit. Este, pur şi simplu, pus la marginea istoriei şi nu i se acordă atenţia pe care a avut-o el vis-a-vis de istoria României. Mă despart cu tristeţe, dar este strigător la cer că nu s-a găsit, până acum, în toţi aceşti ani, nici măcar un parlamentar, un oficial român, să mi se alăture în acest drum dedicat Crăişorului. Eu, în continuare, mă voi ocupa de celebrarea memoriei lui Avram Iancu, chiar dacă sunt dezamăgit, dezolat, pentru că observ tendinţa politicii româneşti” a declarat Laurian Stănchescu.

Avram Iancu (1824-1872) este unul dintre marii eroi ai românilor în timpul mişcărilor revoluţionare desfășurate în Transilvania, pe parcursul anilor 1848-1849.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

 

Lasă un răspuns