Reinstaurarea monarhiei în România, o temă ce revine pe agenda publică după moartea Regelui Mihai I

 

Alianța Națională pentru Resturarea Monarhiei propune o strategie pentru transformarea României în regat. Principesa Margareta, fiica regelui Mihai I ar urma să devină prima regină a României, după ”restaurație”.

Discuțiile despre rolul Casei Regale în societate, ce au avut loc pe scena politică românească în zilele de după moartea Regelui Mihai I au repus pe tapet idea reinstaurării monarhiei în România.

În acest sens, Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM) ai cărei membri au observat că ”principalele partide parlamentare văd în monarhia constituțională un sistem de guvernământ care poate asigura stabilitatea pe termen lung a României, așa cum s-a întâmplat între 1866 și 1947” propune pșii ce ar trebui parcurși pntru reinstaurarea monarhiei în România. În sprijinul acestei idei, într-un comunicat al ANRM se invocă ”principalul motiv al liderilor politici de acum 151 de ani pentru adoptarea monarhiei constituționale a fost tocmai rolul de arbitru, de mediere și de unificare pe care l-a avut Coroana, în contextul unei societăți mereu fragmentată și agitată”.

ANRM consideră că ”un referendum pripit, în care românii să aleagă între monarhie sau republică. nu este un gest de dorit”.

Deși ANRM salută ”faptul că actorii politici vor să-i informeze pe români în legătură cu avantajele monarhiei constituționale, în comparație cu actualul sistem republican semi-prezidențial, înainte de un eventual vot pentru schimbarea formei de guvernământ” adepții reinstaurării monarhiei în România propun clasei politice o strategie o strategie în cinci pași pentru restaurarea acestei forme de organizare statală în România.

În primul rând, Parlamentul ar constata nulitatea abdicării forţate a M.S. Regelui Mihai I, din 30 decembrie 1947 şi a proclamării republicii din 30 decembrie 1947, de către o „adunătură parlamentară” de 20-30 de persoane, care a încălcat toate legile şi normele constituţionale în vigoare la acel moment. Deoarece

Constituţia Republicii Socialiste România din 1965 a fost total abrogată de abia la….8 decembrie 1991, când s-a desfăşurat referendumul naţional pentru adoptarea actualei constituţii ”se constată continuitatea între actul ilegal din 30 decembrie 1947 şi regimul prezent” aperciază monarhiștii.

Al doilea pas ar presupune ieșirea din starea de nelegalitate, prin transformarea Parlamentului în Adunare Constituantă. Forul legislativ suprem va revizui Constituţia din 1923 (în vigoare până la actul din 30 decembrie 1947) şi va adopta o variantă revizuită a acesteia, pe care o va supune aprobării populare. ANRM recomandă ca la reviziurea Constituției din 1923 ”să se țină cont și de Normele Fundamentale ale Familiei Regale ale României, așa cum au fost acestea date de către Regele Mihai I”.

După revizuire, va urma validarea Constituției, referendum naţional, cu întrebarea: „Sunteţi de acord ca România să revină la monarhia constituţională prin adoptarea variantei revizuite a ultimei constituţii monarhice?”. Nevalidarea referendumului va permite Adunării Constituante să propună o nouă constituţie

În cazul validării reinstaurării monarhiei prin voința națională, exprimată în cadrul unui referendum, Parlamentul va constata că, potrivit Constituţiei, M.S. Margareta, fiica cea mare și moștenitoarea desemnată a Regelui Mihai I, este Regina României.

 

ANRM cere decidenților politici să trateze cu maximă seriozitate chestiunea revenirii la monarhia constituțională și consideră oportună implicarea cultelor religioase în discuții. Această schimbare poate reprezenta temelia unui proiect de țară pe termen foarte lung, așa cum s-a întâmplat și acum 151 de ani.

România nu este singurul stat care a trecut prin regimuri dictatoriale și care privește monarhia ca pe un factor de stabilitate. În Serbia, Georgia, Albania, Bulgaria și Brazilia au loc discuții serioase, la nivelul întregii societăți, despre restaurarea monarhiilor. În ceea ce privește beneficiile aduse națiunii prin reinstaurarea monarhiei, ANRM oferă exemplul Spaniei ”o țară care s-a transformat miraculos după sfârșitul dictaturii Franco, grație rolului stabilizator al Coroanei spaniole”.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns