Războiul COVID. Jurnal de front 8: România – În primele 100 de cazuri, 11 persoane de peste 60 de ani

Centrul pentru Inovație în Medicină și RaportuldeGarda.ro au analizat aspectele răspândirii virusului COVID-19 în România. Datele colectate până în 14 martie, zi în care s-a tins numărul de 100 de persoane infectate au permis formularea câtorva ”concluzii de etapă” prezentate de către Ruxandra Schitea, într-un articol postat pe site-ul https://raportuldegarda.ro.  

Una din concluziile analizei efectuate de Centrul pentru Inovație în Medicină, împreună cu raportuldegarda.ro arată că aproape jumătate (49 la sută) dintre persoanele la care s-a evidențiat prezența virusului COVID-19 s-au aflat în afara țării înainte de momentul diagnosticului. În 35, din prima sută de cazuri de infectare descoperite pe teritoriul României, pacienții s-au aflat anterior în Italia, țara cea mai afectată, din Uniunea Europeană, de pandemia cu noul corona-virus. Aceste persoane au reprezentat sursele principale de transmitere a virusului către ceilalți jumătate dintre pacienții diagnosticați.

Astfel, două persoane diagnosticate (un bărbat din București și o femeie din Hunedoara) au reprezentat sursa primară de infectare a altor 22 de persoane din primele 100 de cazuri depistate în România. De la bărbatul din București virusul COVID-19 s-a răspândit la alte 15 persoane, iar femeia din județul Hunedoara poartă responsabilitatea infectării a încă șapte persoane. ”Această situație a fost posibilă din cauză că fiecare dintre aceștia a ascuns autorităților, în faza inițială, faptul că s-ar fi deplasat anterior într-o zonă de risc pentru infecție, ceea ce a întârziat inițierea anchetei epidemiologice și a expus mai multe persoane riscului de infecție” se precizează în analiza întreprinsă de Centrul de Inovație în Medicină, împreună cu portalul de știri medicale https://raportuldegarda.ro.

Diferența până la 49 de cazuri o reprezintă persoane care înaintea momentului diagnosticării s-au aflat în Marea Britanie (în 3 cazuri), Israel (2), Germania (2), Austria (2), SUA, Franța, Emiratele Arabe Unite și Belgia, câte unul.

Din primele 100 de cazuri, majoritatea pacienților cu COVID19 se încadrează în intervalul de vârstă 20-59 de ani. Doi pacienți au vârste cuprinse între 0 și 9 ani, iar cinci, între 10 și 19 ani. Palierele de vârstă ale adulților sunt reprezentate astfel în tabloul cazurilor de infectare cu COVID-19: între 20 și 29 de ani, 13 pacienți, 30-39 ani (22), 40-49 de ani (23), 50-59 de ani (24), 60-69 de ani (5) și 70-79 de ani (6).

”Acest aspect are o semnificație importantă, pentru că formele grave de infecție COVID-19 apar mai cu seamă la persoanele cu vârsta peste 70 de ani, care prezintă și alte comorbidități (hipertensiune arterială, diabet zaharat). Până acum, doar șase din primii 100 de pacienți au vârsta mai mare de 70 de ani. De altfel, din primii 100 de pacienți, un singur caz este grav, necesitând internare la ATI, pe când nouă pacienți s-au vindecat, iar 90 de pacienți au forme ușoare sau moderate de boală”mai precizează Ruxandra Schitea.

Sursa: https://raportuldegarda.ro

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns