Războiul COVID-19. Jurnal de front 9. Despre cum săracii îi ajută pe bogați, războiul nervilor în carantină și traficul de la frontiere

Pandemia de COVID-19 pune autoritățile românești cu competențe în domeniul combaterii acestui flagel în fața a fel de fel de situații, unele greu de prezis. Astfel, deși în comerț nu se mai găsesc măști, cerute de populație pentru protecția împotriva contaminării cu virusul COVID-19, s-a încercat expedierea, în Italia, a 10 mii de măști chirurgicale, 17 mii de măști menaj, 400 de măști de unică folosință, 45 de costume de protecție medicală și 400 de botoșei pentru protejarea  încălțămintei.

În buletinul informativ transmis miercuri, 18 martie, la ora 10, de Centrul de Comunicare Strategică, se arată că s-a încercat expedierea coletelor cu avionul, de la Aeroportul internațional Avram Iancu, din Cluj-Napoca. Polițiștii de frontieră care lucrează la acest obiectiv au sesizat Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj, iar această instituție a dispus oprirea coletelor de la transport, în baza Ordinului nr. 7, emis de ministrul Sănătății în 11 martie 2020.

Măsurile instituite pentru stoparea răspândirii virusului COVID-19 generează și situații ce se pot încadra în categoria ”de la bal la spital” sau viceversa. Trei bărbați s-au luat la harță pe holul unei locații de carantină din județul Argeș. ”Inspectoratul de Jandarmi Județean Argeș a întocmit actele de sesizare a organelor de cercetare penală pe numele celor trei persoane recalcitrante, întrucât acestea nu au respectat măsurile de carantină. Totodată, celor trei bărbați le-au fost aplicate sancțiuni contravenționale pentru tulburarea ordinii și liniștii publice” se menționează în buletinul informativ transmis de Centrul de Comunicare Strategică miercuri, 18 martie, la ora 10.

În noaptea de marți, 17, spre miercuri, 18 martie, pe al punctul de frontieră Nădlac II au intrat în țară circa 3 mii de cetățeni români și străini, care au ajuns la granița României cu aproximativ 800 de autovehicule.  După efectuarea controlului de la vamă și a celui epidemiologic, echipajele de poliție și cele ale Jandarmeriei au escortat cele 3 mii de persoane care au trecut frontiera în noaptea trecută pe la Nădlac până la locurile stabilite pentru carantină sau pentru autoizolare la domiciliu. Poliția de Frontieră și-a triplat efectivele implicate în controlul de la graniță, în cele zece artere de verificare, astfel încât formalitățile să se desfășoare cu rapiditate.

Totodată, în ultimele 24 de ore, echipajele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au transportat 122 persoane către diverse spitale și la centrele de carantină amplasate în mai multe județe din țară.

Pentru o mai rapidă triere medicală a persoanelor care intră în România s-au instalat 225 de corturi destinate triajului medical, fluidizării traficului la punctele de trecere a frontierei, respectiv asigurării solicitărilor pentru suplimentarea spațiilor de carantină.

Până miercuri, 18 martie, pe teritoriul României s-au confirmat 246 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). De la ultima informare transmisă marți, 17 martie, la ora 18, de Grupul de Comunicare Strategică și până miercuri, 18 martie la ora 10, s-au consemnat alte 29 noi cazuri de îmbolnăvire, se menționează în cel mai recent buletin informativ transmis de Centrul de Comunicare Strategică. Dintre cele 246 de persoane confirmate pozitiv, 19 au fost declarate vindecate și externate.

Pe teritoriul României, 3441 de persoane se află în carantină instituționalizată, iar alte 23.679 persoane, izolate la domiciliu, se află sub monitorizare medicală.

Emil HĂLĂȘTUAN

Sursa imaginii: https://stirileprotv.ro

 

Lasă un răspuns