Războiul COVID-19. Jurnal de front 23: Parlamentarii au aprobat facilități financiare pentru populație și pentru firme

În calitate de for decizional, vineri, 3 aprilie, Camera Deputaților a votat un pachet de măsuri menite să atenueze sacrificiile financiare suportate de populație și de agenții economici în perioada crizei provocate de pandemia de COVID-19.

Contactat telefonic, deputatul clujean Horia Nasra (PSD) a explicat că în ședința de vineri, 3 aprilie, a Camerei Inferioare a Parlamentului s-au aprobat următoarele măsuri:

  1. Suspendarea plății ratelor bancare pentru persoane fizice și firme, până la sfârșitul anului 2020, fără dobânzi și fără penalități. Ratele de capital, dobânzile și comisioanele  se suspendă, la cererea debitorului, pentru o perioadă de cel mult nouă luni, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare.
  2. Amânarea, pentru o perioadă de trei luni a plății facturilor pentru utilități (apă-canal, energie electrică, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile). Amânarea se face la cererea persoanei fizice, afectată direct sau indirect de măsurile impuse prin starea de urgență
  3. Amânarea, la cerere, pentru trei luni, cu începere din luna martie, a plății CAS pentru firmele a căror activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu cel puțin 15 procente, în luna în curs, raportat la media celor două luni anterioare. Pot solicita amânarea plății CAS firmele care mențin cel puțin încă 12 luni, contractele de muncă existente la data de 1 martie 2020. Pentru amânarea la plată a CAS nu se vor percepe dobânzi și penalități.

Posibilitatea de eșalonare pe 12 luni a restanțelor pe care le vor avea de plătit firmele afectate (inclusiv PFA, întreprinderi autorizate, familiale, asociații, fundații, profesiile libere, IMM care sunt părți într-un contract de credit sau de leasing).

O altă măsură inclusă în pachetul de facilități aprobat vineri, 3 aprilie, de Camera Deputaților, se referă la amânarea, până la sfârșitul anului 2020, a rambursării creditelor, inclusiv a ratelor de leasing financiar sau operațional, contractate de agenții economici.

4) Operatorii economici care și-au încetat activitatea din cauza pandemiei de COVID-19, sau cei ale căror venituri sau încasări au scăzut cu cel puțin 15 la sută în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare, pot solicita, de asemenea, amânarea plății utilităților – apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile.

  1. Facilități de procedură pentru acordarea, cu mai multă ușurință, a indemnizației de șomaj, plătită de stat pentru toți angajații trimiși în șomaj tehnic, în cuantum de  75 la sută din salariu, pe toată perioada stării de urgență. Angajatorul depune electronic cererea pentru acordarea indemnizațiilor. Firmele beneficiare nu pot face concedieri pe o perioadă de 12 luni de la intrarea in vigoare a legii, a precizat Horia Nasra.

Potrivit legii adoptate de Camera Deputaților, vor primi indemnizații de șomaj tehnic toți salariații afectaţi de activitatea redusă sau întreruptă, care au contractul individual de muncă suspendat, a mai precizat deputatul social-democrat Horia Nasra.

Pentru a deveni operativă, următorul pas ce trebuie parcurs îl reprezintă promulgarea legii de către președintele României, Werner Klaus Johannis.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

 

Sursa imaginii: https://bunadimineataiasi.ro

 

Lasă un răspuns