Războiul COVID-19. Jurnal de front 14: România va începe producția de izolete

Cercetătorii de la Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie, din cadrul Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare (ACTTM) au realizat, într-un timp record, un sistem de evacuare, tip izoletă, a personalului contaminat cu agenți biologici – BIOEVAC.

Echipamentul, ce asigură izolarea temporară și transportul în siguranță al personalului suspect de contaminare sau contaminat cu agenți biologici, inclusiv cu virusul SARS-CoV-2, este dotat cu un sistem de filtro-ventilație cu presiune negativă.  Produsul conceput de cercetătorii militari îndeplinește standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare și pe traseul de transport al persoanei infestate.
Prototipul, realizat în colaborare cu STIMPEX SA, specializat în producția de echipamente de protecție CBRN, a fost finalizat în 16 martie. STIMPEX a pus la dispoziția echipei de cercetare, cu titlu gratuit, materiale, materii prime și manoperă, conform proiectului de cercetare realizat în cadrul MApN.

Specialiști din cadrul Departamentului pentru armamente, împreună cu cercetătorii  din cadrul Centrului de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie, respectiv cu cei din ACTTM, au testat și omologat izoleta în 18-19 martie, se menționează pe portalul www.stiroficiale.ro

S-au creat astfel condițiile necesare pentru demararea procesului de producție, în cel mai scurt timp, a acestei izolete de concepție 100 la sută românească, de către STIMPEX SA, în colaborare CN ROMARM SA

Lasă un răspuns