”Rânduială și normalitate” – cuvintele de ordine la Spitalul municipal din Turda

Intrat în folclorul urban drept un loc unde nici dușmanilor nu le poți dori să ajungă, spitalul din Turda a pășit în era schimbărilor. Precum un pacient supus unei ”reparații capitale” de circa un an de zile legendara instituție sanitară a Turzii, a cărei faimă proastă ajunsese demult în spitalele Clujului, se află pe ”masa de operație”.

Înaintea transformărilor radicale, prevăzute în planul general de modernizare a Spitalului municipal din

Spitalul municipal Turda – Cabinetul chirurgical al centrului de internări de zi

Turda, a cărui punere în practică se preconizează să înceapă în 2018, de un an încoace instituția medicală fanion a Turzii a început să se familiarizeze cu schimbările.

De la numirea doctorului Ovidiu Stănilă în funcția de manager al spitalului,  eveniment de la care a trecut mai bine de un an, unitatea medicală turdeană trece prin convulsiile premergătoare lepădării faimei proaste de care ”se bucură” în rândul pacienților, dar și a personalului medical din alte spitale, pus nu odată în situația de ”a repara bolnavi stricați la Turda”.

Acum se lucrează la utilarea blocului operator, conform standardelor actuale în domeniu. Acesta va dispune de șapte săli de operație, unde se va lucra cu  aparatură medicală modernă, ca de exemplu echipamente endoscopice fabricate în Japonia, sub marca Olympus, un sterilizator cu plasmă și mese chirurgicale radio-transparente. Pardoseala sălilor din blocul operator, ce numără șapte straturi de rășini epoxidice, a fost de asemenea montată în totalitate. Pentru modernizarea blocului operator, ceea ce înseamnă aducerea acestuia la exigențele unui spital universitar, s-a alocat cea mai mare parte a celor peste 2 milioane de lei, bani repartizați spitalului de autoritățile publice turdene în anul 2017. ”Am reușit să atragem atenția autorităților locale asupra spitalului. În acest an am primit de circa trei ori mai mulți bani decât în anii anteriori, când de la bugetul Turzii se repartizau spitalului câte 700 – 800 de mii de lei, anual” a precizat dr. Ovidiu Stănilă, managerul Spitalului municipal Turda.

Parcarea din curtea interioară a Spitalului municipal din Turda

De la începerea mandatului de manager al spitalului de către dr. Ovidiu Stănilă, s-a mai reușit modernizarea completă a blocului alimentar ”cel mai deficitar din punct de vedere al dotărilor, din toate spitalele județului Cluj” după cum remarca acesta. Apoi, s-au desfășurat lucrări de igienizare ale saloanelor de la trei din cele cinci etaje ale Pavilionului central al spitalului turdean. La parterul pavilionului central s-a amenajat un centru pentru spitalizarea de zi. Ușa de la intrarea în Spitalul municipal din Turda (Pavilionul central) se deschide datorită unei fotocelule. Prin lipsa clanțelor se evită culturile microbiene ce se pot forma pe acestea, din cauza închiderii și deschiderii ușii de câteva sute de ori, zilnic. Curtea plină de gropi ”ca după război” a fost asfaltată în întregime, iar în interiorul perimetrului spitalului s-a amenajat o parcare pentru mașinile personalului.

În curând, dispensarul TBC, care funcționa la Câmpia Turzii, va reveni la Turda. ”În acest scop, se lucrează la amenajarea unui sediu al acestuia, în Policlinică” a ținut să precizeze dr. Ovidiu Stănilă. Dacă dispensarul TBC va reveni cu tot cu medic, în spitalul turdean s-a mai reușit aducerea unor medici specializați în domeniile deficitare, precum cele de Diabet și boli de nutriție, Pneumologie, Gastroenterologie și Urologie.

Cu toate acestea, eforturile pentru schimbarea radicală a Spitalului municipal din Turda nu se încheie aici. Pentru transformarea, din temelii, a instituției, este nevoie de punerea în practică a planului general de modernizare a spitalului, ale cărui costuri estimate se ridică la circa 166 de milioane de lei. În viziunea primarului Turzii, Cristian Matei, spitalul turdean va deveni o unitate similară spitalelor regionale de urgență, cu dotări și personal calificat inclusiv pentru tratarea tuturor formelor de cancer, după cum a declarat, nu odată, edilul-șef  turdean.

Până una-alta, la Spitalul municipal Turda, unitate cu circa 300 de paturi, funcționează cinci secții (Medicină internă, Chirurgie generală, Obstetrică-Ginecologie, Pediatrie și Psihiatrie acuți), precum și mai multe compartimente, precum cele de Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, Gastroenterologie, Reumatologie, Neurologie, Ortopedie și traumatologie, Chirurgie și ortopedie pediatrică, Neonatologie, Neurologie, Oftalmologie, ORL, Cardiologie, Boli infecțioase și Oncologie medicală. Spitalul mai dispune de un centru de primire a urgențelor și de un compartiment de anestezie și terapie intensivă.

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns