Proiectile neexplodate, distruse la Cluj

La aproape trei sferturi de veac după încheierea bătăliilor din cel de-al doilea război mondial, pe fostele câmpuri de luptă se mai găsește muniție neexplodată. Miercuri, 16 mai, la poligonul din Cluj s-au distrus 22 de grenade de mână, 58 de proiectile de artilerie, 1521 de gloanțe și 30 de alte elemente de muniție. Aceasta a reprezentat ”recolta” strânsă în ultima jumătate de an la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) ”Avram Iancu” pe teritoriul județului Cluj.

Pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a lucrărilor de distrugere în poligon, pirotehniștii de la ISU Cluj au beneficiat de sprijin din partea Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”. Un echipaj al Poliției rutiere de la Inspectoratul Poliției Județene Cluj a însoțit convoiul de mașini care a transportat muniția, iar jandarmii au asigurat paza perimetrului, pentru împiedicarea pătrunderii persoanelor neautorizate în poligon.

Deoarece munițiile rămase din timpul războaielor mondiale reprezintă încă un pericol pentru persaonele care le găsesc, ISU Cluj reamintește câteva măsuri ce trebuiesc respectate pentru evitarea accidentelor, în cazul descoperirii de muniţii neexplodate:

  • anunțați, prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112, descoperirea muniţiilor rămase neexplodate și nu mişcați muniţia descoperită;
  • nu încercați să dezmembrați elementele de muniție sau să le predați în vederea valorificării deşeurilor metalice;
  • nu folosiți muniţiile descoperite pentru improvizarea diferitelor dispozitive;
  • nu loviți, nu taiați, nu demontați elementele de muniţie neexplodată;
  • nu aprindeți focul în apropierea elementelor de muniţie descoperite;

 

Lasă un răspuns