Prof. univ. dr Mircea Toader: ”Doar o elită intelectuală puternică poate susține, cu succes, o politică națională”

Pe măsură ce anul înaintează, la Turda se înmulțesc evenimentele dedicate marcării unui secol de existență a României moderne. Astfel, vineri, 13 aprilie, profesorii universitari Toader Nicoară, rectorul Universității ”Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu și istoricul turdean Călin Felezeu, au rememorat evenimentele premergătoare Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, în cursul unui eveniment organizat de Asociația Turda Liberală și găzduit în Sala Mare a Primăriei din Turda, cu începere de la ora 17.15.

După ce Călin Felezeu a precizat că dragomanii greci, care au negociat, în numele Imperiului Otoman, pacea cu Imperiul Țarist, după războiul ruso – turc din 1806-1812, au un mare ”merit” în pierderea, de către România, a unei părți din Moldova, căreia i s-a răpit teritoriul situat între Prut și Nistru, invitatul liberalilor, profesorul universitar dr. Toader Nicoară a argumentat teza conform căreia doar o elită intelectuală puternică poate susține, cu succes, o politică națională. Din 1857 până în 1881, în 24 de ani, elita intelectuală românească a realizat unirea Țării Românești cu Moldova, în 1859, a obținut independența României, în 1877 și a întemeiat Regatul României, o monarhie constituțională declarată prin modificarea Constituției, făcută în acest scop în anul 1881. ”În comparație cu rezultatele obținute în cei 28 de ani scurși din 1989 până acum, elita românească din secolul al XIX-lea s-a mișcat mult mai repede” a concluzionat Toader Nicoară.

De la lansarea publică a Asociației Turda Liberală, eveniment consemnat în toamna anului 2017, această organizație i-a avut ca și invitați, la dezbateri cu diverse teme, pe publiciștii și scriitorii Ion Novăcescu, respectiv Grigore Cartianu, dar și pe prorectorul Universității Babeș-Bolyai, profesor universitar dr. în psihologie Daniel David.

Printre cei aproximativ 50 de participanți la evenimentul de vineri, 13 aprilie, s-au numărat președintele organizației locale a liberalilor, Nicolaie Giurgiu, precum și alți trei reprezentanți ai liberalilor în forul deliberativ turdean, adică Marius Riter, Ciprian Rigman și Cristian Felezeu.

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns