Prințul Nicolae a sărbătorit Ziua Armatei la Turda

Nepotul regelui Mihai I, împreună cu soția sa, Alina-Maria de Roumanie, a participat la ceremonia desfășurată vineri, 25 octombrie, la Monumentul Eroilor Aviatori din Turda, cu prilejul sărbătoririi Zilei Armatei Române. Prințului Nicolae i s-a retras, în 2015, prin Decret al Casei Regale, titlul de principe al României. Într-un interviu acordat publicaţiei elveţiene L’Illustré, prințul Nicolae a precizat că nu i s-a arătat niciodată decretul prin care i s-a retras titlul de principe al României, document despre care familia regală susține că ar fi fost semnat de regale Mihai I, care la acea dată era grav bolnav și se afla în Elveția.

Prințul Nicolae, împreună cu soția sa, Alina-Maria de Roumanie, frecventează destul de des familia Rațiu din Turda la a cărei reședință cuplul princiar poposește de câteva ori pe an.

Ceremonia dedicată sărbătoririi a 75 de ani de la eliberarea României de sub ocupația fascisto-horthystă s-a desfășurat conform tiparului consacrat după Revoluția din Decembrie 1989.

Manifestările de la Monumentul Eroilor Aviatori din apropierea Catedralei Ortodoxe Române din Turda au debutat la ora 11.30, cu o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți ai confesiunilor creștine românești, întru pomenirea tuturor celorcare și-au jertfit viața pentru țară, pentru ca națiunea română să trăiască în libertate.

În continuare, au urmat discursurile oficiale. Despre însemnătatea zilei de 25 octombrie, când armata română elibera orașul Carei, ultimul bastion ocupat de armatele germane și maghiară pe teritoriul României, au vorbit primarul Turzii, Cristian Matei, deputatul Cristina Burciu și comandantul garnizoanei Turda, lt.-colonel Remus Filimon.

În foto, de la stânga la dreapta: Nicolae Roș jr., membru în Consiliul local Turda, Alina-Maria de Roumanie și prințul Nicolae

Manifestările s-au încheiat cu ceremonia depunerii de coroane la Monumentul Eroilor Aviatori de la unitatea din Turda, căzuți la datorie în luptele de pe frontul din est, în cel de-al doilea război mondial,

Ca de obicei, cel mai gustat moment de către public l-a reprezentat defilarea gărzii de onoare, alcătuită din militari ai Batalionului 3 Artilerie Antiaeriană ”Potaissa” și ai Batalionului 814 Tancuri ”Mihai Vodă” ambele unități încartiruite în Garnizoana Turda. În timpul defilării, avioanr MIG 21 și elicpotere de la Baza Aeriană 71 ”G-ral Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii au survolat centrul Turzii.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns