Preoți turdeni păstrează aprinsă flacăra credinței în diaspora

În 4 martie (duminica a doua din Postul Mare), preotul Grigore Marchiș, de la Catedrala Ortodoxă Română din Turda, a oficiat o slujbă în biserica Parohiei Ortodoxe Române ”Înățarea Sfintei Cruci” Torino II, din Italia. ”M-a impresionat rânduiala din biserică, numărul mare de participanți la slujbă și faptul că s-au spovedit și împărtășit câteva sute de credincioși” a declarat, după întoarcerea sa din Italia, preotul Grigore Marchiș, pe pagina sa de facebook.

Înființată în 14 septembrie 2001, Parohia Torino II a primit hramul Înălţarea Sfintei Cruci. Acolo

Biserica Parohiei Ortodoxe Române ”Înălțarea Sfintei Cruci” din Torino (Italia)

slujește, încă de la înființarea parohiei, preotul paroh  Lucian Roşu, care îndeplinește și funcția de protoiereu al Protopopiatului Piemonte I – Valle d’Aosta (Centru-Nord). Alături de părintele Lucian Roșu, în biserica Parohiei Ortodoxe Române Torino II, un lăcaș de cult construit în secoul al XVIII-lea, primit în folosință de la Arhiepiscopia Romano-Catolică din Torino, mai slujesc preoții Gabriel Burcescu și Iustin Iulian Androne (www.episcopiaitaliei.it).

Înființarea Parohiei ”Sfânta Cruce” Torino II s-a datorat creşterii numerice a comunităţii ortodoxe române din Torino şi din împrejurimi, fenomen remarcat mai ales după anul 2001. În perioada 1 ianuarie 2008 – 17 octombrie 2012 în registrele parohiei au fost înscrise 2.357 botezuri, 396 cununii şi 128 decese. La bunul mers al treburilor bisericești contribuie și soțiile preoților. Astfel,   preotesele Amalia Florina Roșu, respectiv Adriana Burcescu, împreună cu diaconiţele Nicoleta Istina şi Virginia Bînzari, cu profesoara de religie Adriana Chirilă şi cu tinerii Mărioara Ungurean, Iulia Roşu, Luiza Grigorean, Alexandru Roşu şi Nicoleta Avădanei, membri ai Frăției Nepsis, a tinerilor din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, susțin catehismul dedicat, săptămânal, copiilor și tinerilor. Din cele două grupe de catehism fac parte 50 de copii, cu vârste cuprinse între 5 şi 9 ani, respectiv 25 copii între 9 şi 13 ani. Tinerii cu vârste de peste 13 ani, care au urmat în anii precedenţi lecţiile de catehism, au devenit membri ai filialei Torino a Frăţiei Nepsis, se mai arată pe site-ul www.episcopiaitaliei.it

 

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns