Piață expozițională la Viișoara

Viișorenii își vor putea vinde legumele și fructele acasă, fără a fi nevoiți să colinde piețele din Turda și din Câmpia Turzii pentru aceasta. Mai mult decât atât, în prima zi de marți a fiecărei luni, în  piața inaugurată de câteva zile la Viișoara, se va organiza o expoziție de animale, în cadrul căreia se vor putea expune vaci, oi,  cai și păsări. De acum înainte, grație noii piețe din Viișoara ”oamenii amărâți nu vor mai fi nevoiți să stea cu găinile închise în cuști, pe marginea drumului, cu ochii în patru să poată fugi dacă vine potera să-i amendeze, pentru că statul român, prin instituțiile abilitate, îi fugărește pe români” a enunțat primarul comunei, Ioan Roman, unul din temeiurile înființării Pieței expoziționale.

De asemenea, Ioan Roman speră că piața din Viișoara va contribui la ”eliminarea verigilor intermediare dintre producător și cumpărător”. Piața va fi deschisă săptămânal, în fiecare sâmbătă, a precizat Ioan Roman.

Amenajarea Pieței expoziționale din Viișoara a costat 1,4 milioane de lei, din care un milion a reprezentat contribuția bugetului comunal, iar 400 de mii de lei s-au alocat de la bugetul statului.

Comuna clujeană Viișoara are o tradiție de câteva secole în organizarea și funcționarea târgurilor. Localitatea a primit dreptul de a organiza târguri în timpul lui  Gábor Bethlen, principe al Transilvaniei între 1613 și 1629.

Târgul ce se desfășura în mod tradițional la Viișoara s-a închis de doi ani. ”Aveam probleme cu respectarea normelor impuse pentru protecția oamenilor și a animalelor” a explicat primarul Ioan Roman rațiunea închiderii târgurilor de țară, măsură dispusă de autorități cu doi ani în urmă.

”Vrem și cerem celor care au puterea să ofere țăranului român posibilitatea de  a produce legume și fructe și de a crește animale, astfel încât acesta să poată trăi cinstit și corect în țara românească” a formulat primarul comunei Viișoara, Ioan Roman, o cerere retorică, adresată autorităților centrale ale statului român, cu ocazia discursului său de la inaugurarea Pieței expoziționale, eveniment petrecut sâmbătă, 19 septembrie, la Viișoara.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns