Peste 700 milioane lei, fonduri nerambursabile pentru extinderea și modernizarea rețelelor de apă și de canalizare din microregiunea Turda – Câmpia Turzii

Compania de Apă Arieș va începe cel de-al doilea pas al proiectului de extindere și de modernizare a rețelelor de apă și a celor de canalizare din microregiunea Turda – Câmpia Turzii. Luni, 18 decembrie, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, a semnat, în prezența premierului  Mihai Tudose și a comisarului european pentru politici regionale – Corina Crețu, contractul de finanțare al proiectului pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din regiunea Turda – Câmpia Turzii.

„Am semnat cel mai important contract de finanțare din fonduri europene din zona Turda-Câmpia Turzii, cu sentimentul că mai facem un pas mare spre o Românie în care condițiile de viață ale cetățenilor se aliniază standardelor din țările occidentale” a declarat cu acest prilej ministrul Nica.

Investiția, solicitată de Compania de Apă Arieș și propusă spre finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), cu o valoare eligibilă de peste 700 milioane lei (din care aproape 600 milioane lei fonduri europene), presupune lucrări de extindere și îmbunătățire a rețelelor de apă și de canalizare din localitățile Turda, Câmpia Turzii, Aiton, Călărași, Ciurila, Luna, Mihai Viteazu, Petreștii de Jos, Ploscoș, Săndulești, Tureni, Tritenii de Jos și Viișoara.

La finalizarea proiectului ”gradul de conectare și conformare va crește la 100 la sută” pentru cei 103 mii de locuitori din localitățile enumerate, se precizează într-un comunicat al Biroului de presă din Primăria Turda.

Propunerile de investiții, ce fac parte din master-planul regional de gestionare a serviciilor de apă și apă uzată, sunt corelate cu alte investiții ce se vor concretiza până în anul 2020, cu ajutorul altor surse de finanțare, se mai menționează în sursa citată. ”Rezultatele așteptate se referă, pe de o parte, la creșterea ratei de conectare la sistemele centralizate de alimentare cu apă, de la 84 la sută la 100 la sută, iar pe de altă parte, la creșterea ratei de colectare și epurare a apei uzate, de la 66 la sută, până la 95 la sută, în aria de operare a Companiei de Apă Arieș, respectiv până la 100 la sută în localitățile cu peste 2 mii de locuitori.

Implementarea proiectului, inclusiv notificarea defectelor, se va finaliza în 2023, an în care toate sistemele de alimentare cu apă din localitățile incluse în proiect vor fi conforme cu cerințele directivelor europene privind calitatea apei destinate consumului uman și epurarea apelor uzate.

 

 

Lasă un răspuns