Pamela Roussos Rațiu: Odată cu plecarea Regelui Mihai I s-a întors o filă istoriei

Moartea lui Mihai I, ultimul rege al României, a îndoliat și o familie din Turda, ai cărei membri fac parte din cercurile apropiate Casei Regale. Familia fostului deputat țărănist Ion Rațiu, respectiv Indrei, cu soția sa, Pamela Roussos Rațiu și Nicolae Rațiu, au fost decorați cu ordine și medalii ale Casei Regale a României, iar Alteța Sa Regală, Principesa Margareta, fiica Regelui Mihai I, împreună cu soțul său, ASR Principele Radu, au patronat TurdaFest, eveniment inițiat și organizat de Fundația Rațiu și Centrul Rațiu pentru Democrație, din Turda, între anii 2005 – 2012.

Pamela Roussos Rațiu apreciază că odată cu moartea Regelui Mihai I s-a întors o filă a istoriei. ”A făcut față multor provocări în viața sa. Pe fața regelui ridurile desenaseră parcă o hartă a istoriei” l-a descris Pamela Roussos Rațiu pe ultimul rege al României. Firul poveștii Pamelei, soția lui Indrei Rațiu, despre familia regală a României s-a depănat mai departe, împletit cu aburii cafelelor ce au asortat istorisirea spusă la o masă din cafeneaua culturală La papion, așezată parcă de strajă lângă intrarea în Casa Rațiu din Turda, Piața 1 Decembrie 1918, nr. 1.

Din cauza unor probleme de sănătate, Indrei și Pamela Rațiu nu au putut participa la funeraliile Regelui Mihai I, dar Nicoale Rațiu a depus o coroană din partea familiei, reprezentată la înmormântare de către Dana Stoica, de la Fundația Rațiu România, din București. Aceasta i-a descris Pamelei Rațiu  ceremonia înmormântării regelui drept ”ceva ce nu va putea uita niciodată”.

În ceea ce privește impresiile Pamelei Roussos Rațiu despre acest eveniment, americanca stabilită la Turda a remarcat că ”numărul mare de participamți la ceremonie a surprins atât clasa politică cât și Casa Regală”. Fluxul mare de participanți a demonstrat dragostea și respectul românilor față de Regele Mihai I, a apreciat Pamela Roussos Rațiu. De asemenea, ceremonia funerară a subliniat importanța Casei Regale pentru România.

Despre rolul monarhiilor europene, în contextul politic actual, Pamela Roussos Rațiu crede că acesta rămâne unul important, mai ales în ceea ce privește menținerea echilibrului între puterile statului. În aceeași ordine de idei, Casa Regală a României poate conlucra cu guvernul ”deși nu neapărat la nivel oficial”. Monarhia poate facilita întreținerea și consolidarea relațiilor dintre diverse grupuri sociale, a exemplificat Pamela Roussos Rațiu o modalitate de implicare a membrilor Casei Regale a României, cu un rol benefic pentru viața socială a țării. Și precedente ce demonstrează apetența Casei Regale a României pentru a juca un asemenea rol, există. ”Regele Mihai I a fost o persoană modestă. S-a purtat la fel cu toți oamenii, indiferent de rangul social al acestora” și-a amintit Pamela Roussos Rațiu. De asemnea, Alteța Sa Regală, Principesa Margareta oferă sprijin organizațiilor etniilor minoritare din România și copiilor talentați. În ansamblu, Casa Regală a României oferă ajutor tinerilor talentați, studenților sau artiștilor, a mai precizat Pamela Roussos Rațiu.

Casa Regală a României poate, deasemenea, contribui la menținerea și îmbunătățirea relațiilor țării în plan extern. ”Regele Mihai I a fost vărul preferat al Reginei Elisabeta  a II-a” a Regatului Marii Britanii și Irlandei de Nord, dar și a Canadei, Australiei, Noii Zeelande și a încă 12 țări sau ținuturi, reunite în Commonwealth, a spus Pamela Roussos Rațiu. În spiritul aceleiși idei, aceasta a completat: ”Soțul Reginei Elisabeta a II-a, Duce de Edinbourg, este nașul Alteței Sale Regale Principesa Margareta”.

În ceea ce privește viitorul dinastiei regale a României după moartea regelui Mihai I, încrederea acestuia că ”principesa (n.r Margareta) va putea fi un monarh demn de responsabilitățile unei asemenea poziții nu a fost nicio clipă pusă la îndoială… iar cei 27 de ani petrecuți în România i-au dovedit Suveranului că ea este perfect capabilă să ducă această misiune. Ulterior, în 1997, decizia a fost comunicată oficial, ca o reluare a liniei succesiunii, la jumătate de la secol de la forțata abdicare: „În acest spirit, vreau să vă spun că doresc ca prima mea fiică, Margareta, să succeadă în toate drepturile și prerogativele mele când Atotputernicul va decide că mi-a sosit clipa” a precizat Alexandru Muraru într-un articol publicat de site-ul www.contributors.ro

Pamela Roussos Rațiu consideră, de asemenea, că s-ar cuveni ca Alteța Sa Regală, Principesa Margareta să devină succesoarea lui Mihai I, însă ”depinde de dânsa dacă va accepta sau nu să devină regină” a precizat Pamela Roussos Rațiu.

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns