Omagiu unui director de școală: Personalitatea lui Aurel Clamba, evocată în scrierile lui Valentin Vișinescu

Deși mărșăluiește, prin timp, spre a 86 ”bornă kilometrică” a vieții, profesorul și cercetătorul istoriei turdene, Valentin Vișinescu, nu depune ”armele”. Așadar, mereu înarmat cu condeiul, Valentin Vișinescu a publicat cea de-a 108-a carte a sa. De această dată, în tandem cu nepoata sa, Teodora Vișinescu, profesorul venit la Turda, de pe plaiuri ialomițene, cu vreo șase decenii în urmă, a scris un volum dedicat, mai ales, personalității profesorului de matematică Aurel Clamba, fost director, între anii 1961-1969, al Liceului Mihai Viteazul, din Turda, actualul Colegiu Național cu același nume și apoi, din 1972, de la înființarea sa și până în 1990, când s-a pensionat, al Liceului de Informatică din Cluj-Napoca, botezat, în 1990, cu numele matematicianului Tiberiu Popoviciu (1906-1975).

Lansarea volumului ”Geogel” denumit astfel după numele localității de obârșie al lui Aurel Clamba, un sat ce aparține de comuna Ponor, de lângă Sălciua (Alba), a avut loc joi, 6 iulie, dată la care Corina, fiica lui Aurel Clamba își sărbătorea ziua de naștere. De această dată fiica fostului director, ce a devenit un reper în istoria Colegiului Național Mihai Viteazul și-a început sărbătorirea zilei de naștere în Sala de protocol a Primăriei din Turda, unde, de la ora 10, s-a desfășurat evenimentul în cadrul căruia ”nenea Valentin” cum î se spunea profesoruluiValentin Vișinescu în familia Clamba și-a prezentat omagiul său adresat unui mare om al școlii, așa cum s-a învrednicit a fi colegul și prietenul autorului, profesorul Aurel Clamba.

Cu prilejul lansării volumului ”Geogel” nepoata personajului principal al cărții, Iulia Andreea Lazăr, de asemenea absolventă ”de LMV” azi studentă al informatică a citit un crochiu în care l-a ”zugrăvit” pe unchiul său, profesorul Aurel Clamba ”drept un adevărat om al Apusenilor, un exemplu demn de urmat”.

O succintă biografie literară a autorului cărții, profesorul Valentin Vișinescu, a prezentat  responsabilul bibliotecii publice turdene, profesoara Nicolina Halgaș.

La lansarea cărții ”Geogel” în care Valentin Vișinescu a evocat personalitatea profesorului Aurel Clamba au ținut să fie de față un alt director ”de referință pentru LMV” profesorul Ioan Onacă, precum și profesorul Ioan Bembea, alt fiu al Apusenilor, la fel ca și Aurel Clamba ”naturalizat” turdean.

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns