O fabrică din Câmpia Turzii a importat muncitori vietnamezi

Din luna martie, 50 de vietnamezi lucrează la fabrica de produse de panificație și patiserie din Câmpia Turzii, a companiei La Lorraine România. Managerul general al companiei, Răzvan Boșoiu a declarat că decizia de a importa muncitori din Vietnam a fost luată după mai multe încercări de a angaja muncitori din țară, rămase fără rezultat. „Realitatea pieței forței de muncă din România ne arată un trend de exod al românilor spre țările din centrul și Sudul Europei pentru perioadele de primăvară și vară. În această perioadă, fluctuația aduce o lipsă de oameni greu de înlocuit printr-o recrutare locală, pe care am extins-o cu mult dincolo de zonele apropiate de Câmpia Turzii. Am încercat, inclusiv relocarea de personal din alte zone ale țării considerate în trecut defavorizate” a declarat Răzvan Boșomoiu, manager general al companiei La Lorraine România.

Prin angajarea celor 50 de vietnamezi, fabrica de la Câmpia Turzii a companiei La Lorraine numără 250 de angajați, din care 200 de români.

Mărirea efectivului salariaților vine în contextul unei crize acute de personal cu care se confruntă angajatorii români, dar și a creșterii capacității de producție a fabricii, ce va avea loc în acest an, se menționează într-un comunicat remis presei marți, 12 martie. În 2019, La Lorraine România își va mări capacitatea de producție. În acest context, pe lângă acțiunile de recrutare locală pe care le face, La Lorraine a decis să acopere o parte a personalului suplimentar necesar cu lucrători vietnamezi: „Am adaptat procesul de instruire provocării pe care o avem de a integra personal care nu vorbește limba română și nicio altă limbă de circulație internațională. Astfel, prima măsură a fost traducerea documentației în limba vietnameză. Am dezvoltat de asemenea pictograme care să explice acțiunile la care vor lua parte. Procesul de învățare are o componentă de instruire teoretică și o perioadă de shadowing la locul de muncă alături de un operator cu experiență.”, mai spune Răzvan Boșomoiu.

Criza de personal afectează afacerile din toate domeniile, în special cele din zona de producție. În ultimii ani, în zona Clujului au apărut multe fabrici, însă numărul de persoane dispuse să se angajeze a rămas același. În 2018, numărul de locuri de muncă neocupate la nivel național se ridica la aproape 64 de mii.  Practic, un număr mare de companii se luptă pentru a atrage un număr restrâns și limitat de angajați. În România lucrează, în prezent, aproximativ 17 mii de cetățeni ai unor țări din afara Uniunii Europene. Dintre aceștia, circa 1600 provin din Vietnam.

La Lorraine România este cea mai mare și mai modernă fabrică de produse de panificație și patiserie congelată din România, fiind, totodată, principalul furnizor de panificaţie congelată  pe plan intern și pe plan extern. Cu 250 de salariați, La Lorraine România se află printre principalii angajatori din zona Câmpia Turzii.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns