Modificări la Legea asociațiilor de proprietari

Deputații au dat votul final pentru modificarea legii asociațiilor de proprietari. Cea mai importantă modificare o reprezintă cae referitoare la măsurile pe care le pot lua asociațiile de proprietari pentru recuperarea datoriilor resatnte de la membrii rău-platnici. Legea modificată prevede că, după trei luni de neplată, restanțele se vor înscrie în cartea funciară. Astfel, datornicii nu își vor mai putea vinde apartamentele până nu achită sumele restante datorate pentru întreținere. Proprietarii aflați în această situație vor trebui notificați atunci când împotriva lor se va deschide o acțiune în instanță.

Legea mai prevede și o altă noutate: în cadrul asociațiilor de proprietari se pot constitui asociații de chiriași, dar actul normativ ce a primit vot final în Camera Deputaților nu oferă foarte multe detalii în această privință.

Legea stabilește și încheierea pe o perioadă determinată a contractelor de administrare.

Deși actele pentru constituirea asociației de proprietari se vor depune direct la judecătoria competentă, persoana care dorește să devină membru al asociației va trebui să se adreseze primăriei de care aparține.

Potrivit modificărilor legii, asociația de proprietari va trebui să dispună de două conturi bancare: unul pentru plățile facturilor, iar celalalt pentru fondul de reparații sau investiții.

Legea modificată a asociațiilro de proprietari va intra în vigoare după promulgarea sa de către președintele României și după publicarea textului acesteia în Monitorul Oficial.

 

E.H

Lasă un răspuns