Medicii de familie își reiau activitatea

Medicii de familie din județul Cluj își vor relua activitatea de luni, 8 ianuarie, după ce, timp de trei zile, de miercuri, 3, până vineri, 5 ianuarie, aceștia nu au acordat decât consultații ”pro bono” dar nu au eliberat reţete pentru medicamente compensate sau gratuite ori trimiteri pentru servicii decontate de CASS.

Într-o ședință a Asociației Medicilor de Familie din județul Cluj, ce a avut loc joi, 4 ianuarie, cu începere de la ora 18, la Cluj-Napoca, aceștia au decis să semneze actele adiționale la contractul-cadru încheiat cu CASS și să își reia activitatea cu începere de luni, 8 ianuarie. Vicepreședintele asociației, dr. Emiliana

Dr. Emiliana Costiug, vicepreședinte Asociația Medicilor de Familie din județul Cluj

Costiug, a precizat că ”toți medicii de familie din județul Cluj au semnat contractul-cadru cu CASS, dar întrucât medicii de familie din unele județe și din municipiul București au refuzat să semneze, Asociația Medicilor de Familie din județul Cluj va redacta o notă de protest, prin care își va manifesta solidaritatea cu aceștia”. Dr. Mariana Seliștean, din Turda, a declarat că unii medici au eliberat rețete și trimiteri încă de vineri, 5 ianuarie, dacă situația pacienților a impus acordarea acestui tip de servicii.

În anul 2017 CASS Cluj a încheiat contracte-cadru pentru prestarea de servicii, cu 350 de medici de familie. Dintre aceștia, 27 activează în Turda, 11 în câmpia Turziii și 22 în comunele Aiton, Călărași, Ceanu Mare, Iara, Luna, Mihai Viteazu, Moldovenești, Petreștii de Jos, Săndulești, Tritenii de Jos, Tureni, Viișoara și Valea Ierii.

Miercuri, 3 ianuarie, la începutul acțiunii de protest, vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Cluj, Emiliana Costiug, a declarat presei că actuala formă a contractului îi umileşte pe doctori. Sistemul Informatic Unic integrat (SIUI) pune mari probleme de funcţionare, iar actul medical se transformă într-o discuţie cu pacientul despre detalii administrative. Costiug a amintit că un medic de familie trebuie să îşi asigure o serie de cheltuieli pentru a asigura funcţionarea cabinetului, cumpărarea formularelor medicale, a tehnicii informatice şi a altor lucruri necesare, la care se adaugă responsabilitatea asigurării salariului asistentului.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns