Liceenii turdeni au trimis scrisori de pe front

Pentru prima dată, în istoria concursurilor organizate de Biblioteca municipală Teodor Murășanu din Turda, elevi de la toate liceele din localitate au participat la o competiție inițiată de biblioteca publică din oraș.

Practic, așa cum spunea directorul bibliotecii, profesoara Nicolina Halgaș, la ceremonia desfășurată marți, 20 noiembrie, la Colegiul Național Mihai Viteazul ”Scrisori imaginare necenzurate de pe front” nu a fost, practic, un concurs, ci un exercițiu, la care au participat 74 de elevi de la liceele turdene.

Dintre cele tot atâtea scrisori, s-au selectat 13 (inițial, 14, dar la una s-a renunțat, din motive neclare) din care autorii acestora au citit fragmente, în fața unui auditoriu alcătuit din colegii și profesorii lor de literatură, care s-au aflat marți, la evenimentul desfășurat, cu începre de la ora 13, în Sala festivă de la CNMV.

”Expeditorii” Irina Cosma, Iulia Chinceș, Viorel Cătălin Morar, Ucu Mihai Faur, Denisa Popovici, Ariana Mesaroșiu, Iulia Mare, Oana Rusu, Alexandra Șandru, Adrian Marian Suciu și Mădălina Florea, au trimis familiei, prietenilor sau iubitelor, scrisori de pe front, din prizonierat sau din spitalele pentru răniți.

În finalul ceremoniei, toți participanții la exercițiul ”Scrisori imaginare necenzurate de pe front” au primit diplome și premii, ce au constat în cărți, de la direcotrul Bibliotecii municipale Teodor Murășanu din Turda, profesoara Nicolina Halgaș.

Aceasta a precizat că acțiunea organizată de bilbioteca publică turdeană se înscrie în șirul manifestărilor dedicate de autoritățile publice locale sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, consfințite de voința Adunării Naționale  de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, când, prin voința celor 1228 de delegați din regiunile Transilvaniei, această provincie românească s-a unit cu țara, consfințind astfel înființarea României Mari.

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns