Legionarii Potaissei – cetățeni de onoare ai Turzii

Lista cetățenilor de onoare ai Turzii se va îmbogăți, după toate probabilitățile, marți, 14 august. Pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului local programată în acea zi, cu începere de la ora 13, în Sala mare a Primăriei turdene, figurează nu mai puțin decât 28 de propuneri avansate de către primarul Cristian Matei, care recomandă forului deliberativ conferirea titlului de ”Cetățean de onoare” tuturor componenților grupării handbalistice Potaissa Turda, sportivi și membri ai staff-ului tehnic și administrativ, deopotrivă.

Dacă membrii Consiliului local vor aproba propunerea primarului Cristian Matei, atunci Ionuț Irimuș, Ludovic Varo, Dragoș Fleșer, Răzvan Pavel, Lucian Ignat, Mihai Asoltanei, Georgică Cîntec, Radu Lazăr, Teodor Pințoiu, Ionuț Rotaru, Marius Szoke, Cristian Adomnicăi, Cristian Ghiță, Roman Zacaciurin, Roland Thalmaier, Vlad Bulgaria, Daniel Pop, Nenad Savic, Dragoș Iancu, Iulian Stamate, Ionuț Ștef, Raul Marian, Horațiu Gal, Ovidiu Gal, Flaviu Cucerzan, Emanuel Mercea, Aurel Oroian și Flaviu Sâsâeac vor deveni cetățeni de onoare ai Turzii. În anul acesta, formația de handbal masculin Potaissa Turda, dublă medaliată cu bronz în campionatul național, a câștigat Cupa Challenge EHF, după ce, în 2017, a fost finalistă a aceleiași competiții europene intercluburi.

Dacă acestei liste de propuneri i se adaugă și cea de decernare, post-mortem, a titlului de Cetățean de onoare al Turzii preotesei Lucreția Murășianu, soția preotului Jovian Murășianu, ctitor al Catedralei Ortodoxe Române din oraș, marți, 14 august, se va putea consemna un record absolut  în ceea ce privește numărul persoanelor cărora li se acordă acest titlu ”dintr-un singur foc”.

Potrivit listei afișate pe site-ul Primăriei Turda, din 1997 până în prezent, 48 de persoane au primit titlul de Ceățean de onoare al Turzii. Numărul cel mai mare de titluri de Cetățean de onoare (8) s-a acordat în anul 2016. Până la componenții formației de handbal masculin a Asociației Handbal Club Potaissa doar doi sportivi au mai primit titlul de Cetățean de onoare al Turzii: Cristina Pârv, în 1998, după ce a fost declarată cea mai bună voleibalistă din lume și Andreea Cacovean, în 2005, după ce, anterior, câștigase titlul de campioană mondială la gimnastică artistică, cu echipa României.

Cu ocazia decernării titlurilor de Cetățean de onoare al Turzii handbaliștilor de la Potaissa, va crește și numărul cetățenilor străini care au primit această distincție din partea autorităților publice turdene. Astfel, sârbul Nenad Savic, căpitanul Potaissei, care joacă de șapte ani la Turda și moldoveanul Roman Zacaciurin vor completa o listă ce îi include, până acum, pe elvețianul Robert Frischknecht, respectiv pe soții Ria și Ben Theissen, din Olanda, care au susținut realizarea unor proiecte de protecție socială la Turda. Lor li se mai adaugă Manfred Hoffmann, primarul localității Oldenburg in Holstein, din Germania, căruia Consiliul local i-a conferit titlul de Cetățean de onoare al Turzii în anul 2001.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns