La Viișoara – Centenarul, sărbătorit în avans

În comuna clujeană Viișoara, împlinirea unui secol de la Marea Unire, consfințită la 1 Decembrie 1918 prin alipirea Transilvaniei la România, s-a sărbătorit cu o zi mai devreme. Deoarece primarul comunei, Ioan Roman, a ținut să participe la evenimentele desfășurate sâmbătă, 1 Decembrie, la Alba Iulia, pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, manifestările programate la Viișoara, în același scop, s-au desfășurat vineri, 30 noiembrie.

După o scurtă slujbă de pomenire, oficiată la biserica ortodoxă din localitate ”teatrul operațiunilor” dedicate sărbătoririi Centenarului s-a mutat în sala de spectacole a Căminului cultural din Viișoara. Acolo, după intonarea imnului de stat al României, urmat de un scurt discurs al primarului Ioan Roman, profesoara de istorie Camelia Constantea, director al Școlii Gimnaziale din Viișoara, a evocat contextul și episoadele ce au precedat înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Seria discursurilor a încheiat-o dr. Anca Gavriș, care, împreună cu scriitorul clujean Ioan Ciorca, a descifrat însemnările din caietele rămase de la Ioan Bozdog, originar din cealaltă localitate a comunei Viișoara, satul Urca, delegat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Scriitorul Ioan Ciorca și dr. Anca Gavriș au reunit, în două volume, însemnările lui Ioan Bozdog.  Pe lângă acesta și viișorenii au avut o personalitate ce a contribuit la făptuirea Marii Uniri. Astfel, primarul Ioan Roman a evocat personalitatea lui Ioan Vescan, implicat în organizarea Primului Corp al Voluntarilor Români, prizonieri transilvăneni, din Rusia, care apoi au luptat în cadrul Armatei române. Ulterior unirii Transilvaniei cu România, viișoreanul Ioan Vescan a devenit primul prefect român al județului Mureș-Turda.

Programul artistic a inclus un moment oferit de către elevi ai școlii Gimnaziale din Viișoara. Apoi, pe scena Căminului cultural din localitatea reședință de comună au urcat soliștii de muzică populară Maria Corovei, respectiv Ovidiu Purdea-Someș. În încheierea programului artistic au evoluat copiii din ansamblul de dansuri populare tradiționale de la Urca.

Manifestările organizate de administrația comunală din Viișoara, vineri, 30 noiembrie, pentru sărbătorirea împlinirii unui secol de la Marea Unire, ce a parafat nașterea statului-națiune România, s-au încheiat cu ceremonia premierii celor 17 cupluri din comună care, anul acesta au împlinit 50 de ani de căsnicie.

Printre spectatori s-au aflat doi reprezentanți ai comunei Saint Calais, din Franța, înfrățită cu Viișoara. Comunitatea maghiară din Viișoara a fost reprezentată la manifestările dedicate sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de către consilierul Balogh Andras, membru al forului deliberativ local.

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns