La Uniunea Scriitorilor Cluj: Revista culturală ”Ecouri” considerată continuatoarea ”Paginilor literare”

La filiala clujeană a Uniunii Scriitorilor din România se consideră că publicația lunară ”Ecouri” a reînnodat tradiția revistelor culturale turdene, întreruptă odată cu dispariția din peisajul publicistic a Paginilor literare, publicație înființată și condusă de către profesorul Teodor Murășanu.

În acest context, patru dintre membrii redacției ”Ecourilor” respectiv scriitorii Mircea Ioan Casimcea și Ioan Bembea, împreună cu cronicarul dramatic Adrian Țion și cu redactorul -șef al revistei, jurnalistul Emil Hălăștuan, au participat la lansarea cărții ”Yvonne Rossignon sau poezia ca destin” eveniment desfășurat joi, 7 martie, de la ora 12, la sediul filialei clujene a Uniunii Scritorilor.

Prin volumul de critică și istorie literară dedicat poetei Yvonne Rossignon ”total ignorată în perioada comunistă” autoarea, prof. dr. Maria Vaida, îndeplinește datoria trasată de către Monica Lovinescu care, într-o evocare citată de Ion Cristofor în prefața cărții spunea: ”Yvonne Rosignon se odihnește acum într-un cimitir din Roma. Mai rămâne să-i facem loc și în literatura română”. De aceea, Ion Cristofor consideră cartea Mariei Vaida despre biața și opera Yvonnei Rosignon ”un valoros act de restituire literară”.

Studentă, între anii 1931-1935, a Universității Regele Ferdinand (acum Universitatea Babeș-Bolyai) din Cluj-Napoca, poeta Yvonne Rosignon, fiica administratorului francez al viilor Brătienilor, stabilit la Studina (în fostul județ Romanați) și al unei românce și-a început cariera literară în anul 1933, la revista ”Abecedar” ce apărea pe atunci la Brad. Legătura Yvonnei Rosignon cu Turda apare în momentul mutării ”Abecedarului” în acest oraș. Yvonne Rosignon a continuat colaborarea cu publicația ”Abecedar” și după mutarea acesteia la Turda și apoi transformarea sa în ”Pagini literare”. Yvonne Rosignon a publicat în revista condusă de către profesorul turdean Teodor Murășanu până în anul 1939.

Numită, în anul 1940, atașat cultural al legației României la Roma, după război Yvonne Rosignon nu s-a mai întors în țară, unde, după intaurarea regimului comunist o aștepta, cel mai probabil, întemnițarea într-o pușcărie, soartă rezervată tuturor membrilor diplomației românești care au activat în străinătate între anii 1940-1945. Căsătorită cu un medic italian, Yvonne Rosignon, văduvă de război i-a crescut singură pe cei trei băieți rezultați din căsătorie. Yvonne Rosignon, născută în 1912, în România, a murit în anul 2000, la Roma.

La evenimentul ce a avut loc la sediul filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, dsepre autoarea cărții, profesoara Maria Vaida, doctor în literatură și despre poeta Yvonne Rosignon au vorbit profesorul universitar dr. Mircea Popa și scriitorul Ioan Cristofor.

Despre viața Yvonnei Rosignon și despre opera sa persoanele interesate vor putae citi relatări ample în numărul 3 (13) al revistei culturale Ecouri, ce apare în ultima zi de miercuri a lunii martie.

Lasă un răspuns