La Turda: Liceul Teoretic Josika Miklos și Biserica Reformată mărginesc Piața Tricolorului

Muzeul de Istorie al Turzii, un liceu cu predare în limba maghiară și o biserică a cultului creștin reformat, de rit calvin, vor avea ca adresă, în viitorul apropiat, Piața Tricolorului.

În ședința de joi, 31 august, forul deliberativ turdean a hotărât, la propunerea primarului Cristian Matei, să atribuie spațiului cunoscut drept ”părculețul muzeului” numele de Piața Tricolorului. Din perimetrul noii piețe, delimitată de Piața Republicii, fac parte clădirea fostului Palat Administrativ al Turzii, aflată în proprietatea  societății Metex Big, Muzeul de Istorie, Liceul Teoretic ”Josika Miklos” și Biserica Parohiei Reformate Turda Veche, de rit calvin.

Alături de stema țării și de imnul acesteia, drapelul tricolor românesc reprezintă un însemn național. Cele trei culori ale drapelului românesc, roșu, galben și albastru ”exprimă continuitatea poporului român, legăturile permanente dintre românii care locuiesc pe ambii versanți ai Munților Carpați, idealurile de unitate și independență care au ghidat neamul românesc de- lungul întregii sale existențe” se arată în expunerea de motive ce a însoțit proiectul de hotărâre cu privire la înființarea Pieței Tricolorului la Turda.

Cele trei culori, roșu, galben și albastru, se regăsesc pe diplomele emise de Mihai Viteazul, sau pe scuturile ostașilor, dar conștiința românilor că formează un singur neam s-a manifestat abia cu începere din secolul al XIX-lea. Tricolorul a fost adoptat ca simbol al națiunii române în timpul Revoluției de la 1848. După abdicarea domnitorului Gheorghe Bibescu, Guvernul provizoriu de la București a instituit, prin decret, drapelul național, în culorile roșu, galben și albastru. Drapelul tricolor, unul din simbolurile națiunii române, este sărbătorit anual, în ziua de 26 iunie.

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns