La Turda: Cenzură sau diletantism jurnalistic, după un eveniment cultural

Cu ocazia lansării celui de-al cincilea volum de poezii comise de turdeanul Călin Pop, eveniment găzduit luni, 4 martie, de la ora 17, în Sala mare a Primăriei localității, profesoara Olga Elena Morar, doctor în literatura română, a criticat deschis producția poetică a lui Călin Pop.

Pe lângă calitățile creației sale literare, ce mărturisesc despre talentul poetic al lui Călin Pop, lipsa de lectură și o oareșcare autosuficiență atârnă greu în bagajul cu care autorul a pornit pe drumul consacrării. 

În recenzia sa asupra volumului de poezii ”Iubirea ne învață mersul pe sârmă” profesoara Olga Elena Morar, doctor în literatura română, identifică ”stilul naiv, tendențios” adoptat de Călin Pop în plăsmuirea creațiilor sale poetice. După ce îi descoperă lui Călin Pop faptul că ”poezia e mai mult decât un discurs amical” Olga Elena Morar remarcă ”lipsa profunzimii versurilor”. Și ”doctorul de literatură” se explică: ”Uneori poezia devine o înșiruire de acțiuni fără a conferi substanță discursului liric (vezi Poartă-mă, Așa cum suntem), alteori, poate din cauza lipsei coerenței ideatice, avem de-a face cu o încercare naivă de abordare a poeziei”. În rezumat, incoerența și naivitatea fac parte din atributele conferite de către Călin Pop creațiilor sale, dixit Olga Elena Morar.

Dispusă la concesii, aceasta acceptă că ”asocierile ilogice la nivel ideatic pot fi un semn al postmodernității” dar ”e nevoie de șlefuirea continuă a poeziei, de tăierea apelor pentru a face să strălucească un diamant” a adăugat prof. dr. Olga Elena Morar. În concluzie ”doctorul de litere” a prescris autorului volumului ”Iubirea ne învață mersul pe sârmă” evadări periodice de sub cupola circului, unde face echilibristică poetică, deoarece ”se impune maturizarea din punct de vedere literar, alegerea pe viitor a unui limbaj plin de noblețe și rafinament. Nu e suficient să producem asocieri inedite, să manifestăm anumite atitudini, e nevoie de o relație armonioasă cu universul interior și exterior, de explorare a acestuia, de înregistrare a imediatului prin prisma existenței, care sublimată să devină esență”.

Oarecum bizară atitudinea presei turdene care s-a grăbit să scrie, despre lansarea celui de-al cincilea volum de poezii al lui Călin Pop, la scurt timp după consumarea evenimentului desfășurat luni, 4 martie, în Sala Mare a Primăriei din Turda. Nimeni nu a suflat vreun cuvințel despre intervenția prof. dr. Olga Elena Morar, singura dintre vorbitori care a evidențiat și lacunele creației poetice a lui Călin Pop.

Călin Pop explică cum ”l-a învățat iubirea mersul pe sârmă”

Ziarul 21 titrează, sub semnătura lui Andrei Păcurar:

”La acest eveniment au fost invitați de seamă care au luat cuvântul şi au lăudat cartea poetului turdean.

Ana Sevan, directoarea Casei de Cultură din Turda a fost gazda evenimentului. Aceasta a spus despre cartea poetului turdean “Călin Pop trăieşte o sărbătoare a spiritului său pe care ne-o transmite şi nouă prin faptul că astăzi ne-a invitat să mergem pe sârmă, în iubire, este volum cu numărul 5 al lui Călin, un volum care ne anunță că iubirea ne învață mersul pe sârmă”. (!!!)

Deasemenea, din punct de vedere tehnic al poeziilor a fost prezentă doamna profesor doctor Olga Morar (!!!). Călin Pop are în această carte nu mai puțin de 177 de poezii şi 77 de pagini, care în opinia doamnei Dana Deac cifra şapte este un număr magic.

Dacă, în textul știrii, Andrei Păcurar admite că Olga Morar ”a fost prezentă din punct de vedere tehnic al poeziilor” în înregistrarea video postată pe site-ul www.tv21.ro sunt prezentate numai intervențiile celorlalți invitați și Călin Pop recitând din el însuși. Nici urmă de intervenția Olgăi Morar în imaginile menite să ilustreze relatarea ”echidistantă” a lui Andrei Păcurar.

Portalul de știri online www.turdanews.ro s-a mărginit să citeze cuvintele autorului, publicate de Călin Pop pe pagina sa de facebook. Bineînțeles că acolo Călin Pop nu a pomenit nicio vorbă despre intervenția prof. dr. Olga Elena Morar.

Directorul Casei de Cultură Turda, prof. Ana Sevan, organizatoarea evenimentului, interpelată de reporterul portalului de știri www.actualitateadearies.ro a negat orice tentativă de a sugera vreo încercare de cenzurare a informațiilor ce urmau să apară în presă vizavi de felul în care s-a desfășurat lansarea volumului de poezii ”Iubirea ne învață mersul pe sârmă” a cincea carte publicată de Călin Pop. În ceea ce o privește, prof. dr. Olga Elena Morar s-a arătat indignată de modul în care presa locală a cenzurat intervenția sa. ”Cenzura este cea mai urâtă formă de manifestare” a tendințelor autoritariste în orice domeniu al vieții sociale. ”Consider că dacă adevărul deranjează nu mai are niciun rost să mă implic în activitatea culturală a Turzii” a precizat prof. dr. Olga Elena Morar, coordonatorul secțiunii ”Literatură și critică literară” a revistei culturale ”Ecouri”.

Rămâne de văzut ce greutate vor conferi asigurărilor Anei Sevan sau suspiciunilor cu privire la existența cenzurii, formulate de Olga Elena Morar viitoarele relatări ale altor organisme de presă locală din Turda, în special cele ale portalului de știri Agora Media și ale postului de televiziune Turda TV. Ambele organisme de presă dispun de filmul integral al evenimentului.

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns