La propunerea europarlamentarului român Cătălin Ivan (PSD): Confiscarea averii în cazuri de corupție va depăși granițele UE

Parlamentul European a adoptat raportul „Protejarea intereselor financiare ale UE. Recuperarea sumelor de bani și a activelor, de la țările terțe, în cazuri de fraudă” elaborat din inițiativa lui Cătălin Ivan, membru în Comisia pentru afaceri economice şi monetare, care a propus ca averile obținute în mod ilicit, scoase în afara UE, să fie recuperate.

În aceeași ordine de idei, Parlamentul European a adoptat și raportul „La nivel european trebuie luată decizia ca faptele de corupție să nu se prescrie niciodată. Și peste 10, și peste 15, și peste 25 de ani, dacă aflăm de fapte de corupție, să recuperăm averile provenite din asemenea fapte, indiferent că le-am aflat la a doua sau la a treia generație. Cei care fură din bani publici, să știe că nu pot scăpa niciodată de ochiul vigilent al legii” a subliniat europarlamentarul român despre documentul adoptat cu 502 voturi pentru.

Euroficialul român, care ssuține că a lucrat timp de peste doi ani la acest raport, arată că ”aproape 70 la sută din cetățenii UE spun că țările lor sunt afectate grav și foarte grav de corupție. Din perspectivă economică, între 700 și 1800 de miliarde de euro reprezintă valoarea banilor spălați la nivel mondial, ceea ce înseamnă că între 2 și 5 la sută din produsul global brut reprezintă bani spălați. Documentul elaborat de Cătălin Ivan ar urma să introducă la nivelul Uniunii Europene o hartă de risc a legislațiilor statelor membre, pe care să se evidențieze acele „scăpări” – gândite bine – prin care banii sunt scoși în afara spațiului UE.

Pentru protejarea intereselor financiare ale UE, comnform raportului lui Cătălin Ivan, se vor crea baze de date interconectate, cu date colectate într-un mod standardizat, printr-o comunicare reală între statele membre UE, astfel încât să cunoaștem în timp real informații din toate statele membre. Exista state în UE cu câte două sau trei oficii pentru recuperarea averilor ilicite, dar nu există comunicare între acestea. Pentru recuperarea averilro ilicite scoase în aafra spațiului Europei comune, UE va trebui să vorbească pe o singură voce cu statele terțe atunci când se pune în discuție recuperarea averilor ilegale. In acest moment, UE are doar patru tratate de acest gen, semnate cu Japonia, cu SUA, cu Norvegia si cu Liechtenstein.

 

(adaptare după un articol publicat pe site-ul e-juridic.ro)

Lasă un răspuns