La primul Congres al Organizației Europene de Medicina Stilului de Viață: Medicul turdean Ioan Haneș, ales secretar general

Medicul Ioan Haneș, din Turda, a devenit secretar general al L’European Lifestyle Medicine Organization (ELMO). Doctorului Ioan Haneș, care reprezintă Belgia în cadrul ELMO i s-a încredințat această funcție cu ocazia primului congres al Organizației europene de medicina stilului de viață, desfășurat în 10 -11 noiembrie, la Geneva, în Elveția. În calitate de secretar general mă voi ocupa de organizarea asociației la nivel european și de educația academică. În acest sens, lucrăm la o curiculă pe care intenționăm să o propunem universităților interesate de susținerea unor cursuri de medicina stilului de viață, la nivel de masterat sau de programe de studiu postuniversitare” a precizat dr. Ioan Haneș, pentru portalul de știri www.actualitateadearies.ro Din conducerea organizației mai fac parte dr. în medicină Stefania Ubaldi (Italia/Elveția), care deține președinția ELMO, secondată de către dr. în medicină Ioannis Arkadianos (Grecia), vicepreședinte. Dr. Lilach Malatskey, în calitate de membru reprezentant al țărilor din afara Europei, completează boardul ELMO.

Dr. Ioan Haneș (foto: Q Magazine)

Dr. Ioan Haneș a declarat, pentru portalul de știri www.actualitateadearies.ro că l-a impresionat plăcut prezența la congres a încă trei medici români, care au reprezentat România, Franța, respectiv Israelul, la primul congres ELMO. Printre cei 55 de medici care au prezentat cercetări în diverse domenii ale medicinii stilului de viață s-au numărat și românii dr. Ioan Haneș (Belgia), dr. Liviu Poenaru (Elveția), respectiv dr. Răzvan Susan, șeful Catedrei de Medicină de Familie de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara.

Din ELMO fac parte membri din 17 țări reprezentative pentru această organizație: Azerbaidjan, Belgia, Croația, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Elveția, Lituania, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Turcia. Organizația numără 260 de membri. Al doilea congres ELMO se va desfășura în 2019, la Roma, în Italia.

Medicina stilului de viață analizează schimbările globale ale stilului de viață (din punct de vedere al  nutriției, activității fizice, a stresului, al influențelor sociale asupra organismului uman și al expunerilor de mediu), pentru a preveni, trata și chiar a contribui la regresul bolilor cronice.

Medicina stilului de viață operează cu informații despre activitatea fizică; nutriție; sănătatea mentală; mediul inconjurător; fertilitatea și sănătatea sexuală; intervențiile multimodale și inovațiile tehnologice medicale; genomică și genetică; terapia somnului; vicii; sănătate publică; biologie moleculară, se precizează pe site-ul Congresului ELMO de la Geneva (www.elmocongress.com)

Proaspăt secretar general al L’European Lifestyle Medicine Organization, dr. Ioan Haneș, care lucrează de peste zece ani la Bruxelles, în Belgia, a studiat medicina la Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca. Dr. Haneș a urmat apoi cursuri medicale postuniversitare în Belgia, unde este membru al Societății belgiene a medicilor nutriționiști (SBMN). În ceea ce privește medicina stilului de viață (lifestyle medicine), dr. Ioan Haneș s-a perfecționat la Universitatea Harvard și la Spitalul Universitar din Massachusetts (SUA), în această disciplină medicală de dată relativ recentă.

Medicul Ioan Haneș vorbește fluent cinci limbi: româna, maghiara, engleza, franceza și olandeza.

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns