La o întâlnire cu cetățeni din Turda: Deputatul Emanuel Ungureanu (USR) a afirmat că în spitalele din România se moare cu zile

În cursul unei întâlniri cu cetățenii, desfășurată vineri, 26 octombrie, la sediul USR Turda, parlamentarul clujean Emanuel Engureanu a declarat că ”infecțiile intraspitalicești reprezintă o plagă pentru sistemul sanitar public din România”. Din statisticile Eurostat reiese că jumătate din decesele înregistrate în spitalele  românești au drept cauză infecțiile nozocomiale, a precizat Emanuel Ungureanu. ”Procentul este absolut înspăimântător, în condițiile în care România oricum raportează mai puține cazuri de decese din cauza infecțiilor intraspitalicești, decât numărul real al acestora” a concluzionat Ungureanu.

Potrivit statisticilor oficiale, în 2017 s-au raportat 10.403 cazuri de infecţii nosocomiale în România. Cele mai multe au fost cele digestive – 4.479, urmate de cele respiratorii – 1.960 şi cele urinare – 1.277. Spitalele din județul Cluj ocupă, în statisticile aferente anului 2017, locul al treilea în ceea ce privește numărul cazurilor de infecții intraspitalicești raportate. Cele mai multe cazuri de infecţii nosocomiale s-au înregistrat anul trecut în Bucureşti și în județul Iași.Cele mai puține, în spitalele din judeţele Ialomiţa şi Teleorman, precizează stirimedicale.ro Cele mai multe infecţii nosocomiale din cazurile consemnate în 2017 au fost contractate la secțiile de Terapie Intensivă – 2.439, Chirurgie – 2.141 şi Pediatrie – 797.

Potrivit statisticilor Direcției de Sănătate Publică a județului Cluj, din cele 1.768 de cazuri de infecții intraspitalicești raportate în 2017 circa 24 la sută au fost infecții digestive, 21 la sută, infecții de plagă, 19 la sută infecții respiratorii, 17 la sută infecții urinare și 13 la sută bacteriemii. În Raportul de activitate pe anul 2017 se precizează că la DSP Cluj se conștientizează că medicii curanți evită declararea cazurilor de infecții asociate asistenței medicale. Din cauza ”evitării declarării de către medicii curanți a cazurilor de infecții asociate asistenței medicale, se îngreunează activitatea de supraveghere și control a acestora” se arată în document.

Bacterii intraspitaliceşti pot fi contractate de orice bolnav în spitale. Lipsa igienei din spitale, neglijenţa aparţinătorilor sau a vizitatorilor, dar şi a cadrelor medicale – medici, asistente, infirmirere – în special la nivelul secţiilor de chirurgie sau terapie intensivă, favorizează apariția bacteriilor ce se fac responsabile de apariția infecțiilor intraspitalicești, mai precizează www.stirimedicale.ro ”Această neglijenţă, perpetuată zi de zi, nu face altceva decât să conducă la înmulţirea germenilor în orice spital” este Într-o întâlnire cu cetățeni ai Turzii:

concluzia articolului despre infecțiile nosocomiale publicat de portalul de informații medicale citat anterior.

La întâlnirea cu deputatul Emanuel Ungureanu au participat Emil Turdeanu, președintele filialei locale a USR, secondat de Andrei Suciu. Printre participanți s-au aflat și două susținătoare, din Turda ale Platformei România 100, mișcarea politică a ex-premierului Dacian Cioloș.

Foto: Deputatul Emanuel Ungureanu (USR Cluj)

 

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns