La Galeria Turzii: Profesorii de educație plastică se declară ”ProArt”

Ultima expoziție realizată anul acesta la Galeria municipală de Artă din Turda, de filiala locală a Uniunii Artiștilor Plastici din România și-a deschis porțile joi, 7 decembrie, la ora 17. Intitulată ProArt, expoziția reunește picturi, dar și sculpturi, din creația unor profesori de ducație plastică din cinci județe: Satu Mare, Mureș, Bihor, Sălaj și Cluj. Așadar, pe simezele Galeriei municipale de Artă a Turzii expun Zsolt Agoston și Daniel Romeo Todea (Mureș), Victor Apostu, Borbely Cezarina, Farkas Melinda, Felicia Ilie, Sanda Manciac, Cristina Marian, Corina Rus și Gavril Zmicală (Cluj), Elena Câmpian (Bihor), Igli Brigitta (Satu Mare), respectiv Adela Elena Daroczi (Sălaj). Aceștia participă la expoziția ProArt, în calitate de invitați ai membrilor UAP, din filiala Turda, dintre care Alexandru Picovici, Mariana Codorean-Picovici, Alin Bâlcu, Gheorghe Roșa, Lucian Țânțariu, Stanca Țop și Adrian Țop participă, de asemenea, cu lucrări, la ultima expoziție realizată anul acesta la Galeria municipală de Artă.

Potrivit unei hotărâri adoptate de Consiliului local Turda la ședința ordinară din luna noiembrie, din 2018 Galeria municipală de Artă se va afla în administrarea Casei de Cultură. Astfel, perioada de peste zece ani de când galeria a fost încredințată administrării, întâi de Asociația Atelier 7+, apoi, în tandem, de filiala locală a UAP și de Societatea Culturală Filarmonia, se va încheia la sfârșitul anului 2017, odată cu expoziția ProArt. Președintele filialei UAP Turda, profesorul Alexandru Picovici, care a spus că acestă expoziție reprezintă ”un dar al nostru, de Moș Nicolae, pentru toți turdenii” a mai precizat că următoarea expoziție a artiștilor plastici din ”parohia” sa va avea loc la Alba Iulia, în primele zile ale anului 2018. ”Un an, doi, vom ieși cu lucrările noastre peste granița Turzii. Vom strânge relațiile de colaborare cu celelalte filiale ale UAP din țară” a punctat Picovici faptul că participarea membrilor UAP Turda la expoziția de la Alba Iulia înseamnă mai puțin un eveniment ocazional și mai mult o altă poziționare față de modul de promovare și de susținere a actului creator, pe plan local.

Profesoara Cristina Oprea, reprezentanta Casei de Cultură, la rândul său artist plastic și doctor în istoria artei, a transmis mesajul adresat expozanților de către primarul Turzii, Cristian Matei, care s-a scuzat pentru că nu a putut onora invitația organizatorilor, de a participa la vernisarea expoziției Pro Art. Cristian Matei a trasmis, în mesajul său faptul că îl bucură organizarea expoziției găzduită de Galeria municipală de Artă și că profită de acest prilej pentru a-i felicita pe expozanți, cărora primarul Turzii le-a urat succes și pe mai departe. ”Sărbători fericite și un An nou prosper” le-a urat Cristian Matei artiștilor plastici participanți la ultima expoziție organizată de filiala locală a UAP, în 2017 la Galeria municipală de Artă din Turda.

Invitat la vernisarea expoziției, profesorul Beniamin Chira, inspector de arte la Inspectoratul Școlar Județean Cluj, a amintit expozanților că un alt prilej în care pot schimba idei și împărtăși experiențe, îl reprezintă întâlnirile lunare a le profesorilor de arte vizuale, din județul Cluj, a căror tradiție s-a reînnodat de curând. ”Printr-o bună colaborare între noi, putem realiza progresul” aprecia Beniamin Chira.

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns