Ioan Opriș, preotul-martir de la Turda – 99 de ani de la moarte

Numele cartierului turdean Oprișani, așezat pe teritoriul fostei comune Cristiș, s-a inspirat din numele preotului Ioan Opriș, împușcat de jandarmii unguri la 6 noiembrie 1918. Preotul, rănit grav în fața altarului de la bisericuța din Cristiș (Oprișani) situată pe actuala stradă Ioan Opriș, a murit două zile mai târziu, în 8 noiembrie 1918.

Omorât de jandarmii unguri pentru că a permis arborarea drapelului românesc și pentru că a organizat ceremonia depunerii jurământului de credință al sătenilor din Cristiș, față de drapelul românesc ce simboliza idealul reîntregirii României Mari, preotul Ioan Opriș a fost ”prima jertfă pentru idealul nostru naţional pe Câmpul lui Mihai Viteazul de lângă Turda” după cum scria, la vremea respectivă, Foaia Poporului, în numărul din 15 noiembrie 1918, citată de filatelistul turdean Petre Suciu în articolul ”Un martir al Unirii – Ioan Opriș” publicat în numărul 9, din decembrie 2008, al Foii informative, editată de Clubul filatelic turdean, în colaborare cu Casa de Cultură din Turda.

Deși arborarea drapelelor românești în satele Cristiș (apoi Oprișani) și Poiana, s-a făcut cu aprobarea autorităților locale maghiare, reprezentate de către prefectul Bethlem Sandor şi de primarul Ostian Ernö, care au optat pentru colaborarea cu gărzile  naţionale  române, în vederea împiedicării declanșării unei răzmeriţe, după plecarea dr. Augustin Raţiu şi a medicului Vasile Moldovan de la biserica din Cristiș, unde, în dimineaţa zilei de 6 noiembrie 1918 au arborat drapelul tricolor al României, jandarmii unguri, sosiți, puțin timp după aceea la fața locului, l-au împușcat pe preotul Ioan Opriș în fața altarului. Înmormântat cu onoruri militare, martirul Ioan Opriș a lăsat în urma sa o văduvă şi şapte copii orfani. Despre incidentul căruia i-a căzut victimă preotul Ioan Opriș, cu numai trei săptămâni înaintea înfăptuirii Unirii de la 1 Decembrie 1918, presa vremii scria: ,,Jandarmii unguri…au săvârşit stupidităţi şi fărădelegi…proba cea  mai  nouă  este  omorârea  preotului Ioan Opriş…” (Telegraful Român, din 15/20 Noiembrie 1918).

Administraţia instaurată după înfăptuirea României Mari l-a inclus  pe Ioan Opriș, preotul-martir din Cristiș, în rândul luptătorilor pentru drepturile românilor.

Prin Decretul regal nr. 463, din 1924, denumirea localității Cristiş s-a schimbat în cea de Oprişani, iar strada pe care se afla bisericuţa în care a slujit Ioan Opriș,  eroul-martir, a primit numele acestuia. După 1950, în urma alipirii la oraşul Turda, satul Oprişani a devenit cartierul cu acelaşi nume.

După anul 2000, autoritățile publice turdene i-au conferit preotului-martir Ioan Opriș titlul de ”Cetățean de onoare” acordat post-mortem, la inițiativa lui Petre Suciu, președintele Clubului filatelic din Turda.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns