În vederea participării la sărbătoarea Centenarului de la Alba Iulia: Prințul Nicolae și Alina-Maria de Roumanie și-au stabilit ”cartierul general” la Turda

Casa Rațiu a devenit un popas predilect pentru capetele încoronate. De acolo au plecat prințul Nicolae și soția sa, Alina-Maria de Roumanie, la Alba Iulia, pentru a participa la sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire. În 1 decembrie, sâmbătă dimineața, devreme, perechea princiară a plecat spre Alba Iulia împreună cu amfitrionii săi, soții Pamela și Indrei Rațiu. Tot la Casa Rațiu au petrecut prințul Nicolae și soția sa, Alina-Maria, ziua de duminică, 2 decembrie, după întoarcerea de la Alba Iulia.

După participarea la sărbătorirea unui secol de existență a României, ca stat-națiune, Pamela Roussos

Prințul Nicolae și soția sa Alina-Maria de Roumanie, la Alba Iulia, sâmbătă, 1 Decembrie 2018 – foto: facebook Pamela Roussos Rațiu

Rațiu consideră că perechea princiară s-a aflat la Alba Iulia ”pentru oameni, nu în calitate de membri ai familiei regale a României. Prințul Nicolae simte românește” și-a explicat Pamela Roussos Rațiu atitudinea afișată de acesta în timpul sărbătoririi Centenarului, în Cetatea Unirii.

”Nicolae a purtat o jachetă ce făcea parte din ținuta vestimentară la modă în anul 1918, similară ca și stil cu îmbrăcămintea ce se purta atunci în familia regală a României”. Pamela Rațiu a remarcat, de asemenea, ținuta tradițională românească a Alinei-Maria de Roumanie. ”Perechea princiară reprezintă un cuplu-model pentru tinerii de azi. Prințul Nicolae și soția sa, Alina-Maria, sunt foarte atașați de România și de poporul român” consideră Pamela Roussos Rațiu. De aceea, cu  naturalețe ”multe persoane i s-au adresat lui Nicolae cu apelativul principe ” a observat Pamela Rațiu.

Datorită faptului că ”prințul Nicolae joacă un rol important pe plan european” Pamela Roussos Rațiu apreciază că acestuia i s-ar potrivi rolul de monarh. Deocamdată disensiunile survenite între Casa Regală a României și prințul Nicolae par să fi îndepărtat irevocabil o asemenea perspectivă, însă ”sângele este mai gros decât apa”. Această variantă a proverbului românesc ”sângele apă nu se face” o îndreptățește pe Pamela Roussos Rațiu să prevadă o reconciliere între Casa Regală și prințul Nicolae. ”Crearea impresiei unei familii unite ar fi în avantajul ambelor părți” crede Pamela Roussos Rațiu.

Alina-Maria de Roumanie în sufrageria Casei Rațiu din Turda – foto: facebook Pamela Roussos Rațiu

De altfel, familia Rațiu cultivă relații bune cu membrii Casei Regale. Dacă prințul Nicolae frecventează Casa Rațiu din Turda, al cărei oaspete a fost de trei, sau de patru ori în acest an, în luna iulie ASR Principesa Margareta și soțul său, Principele Radu, au participat la o cină ce a avut loc la Casa Rațiu din Turda. De altfel, acolo au poposit și alte capete încoronate. Pamela Rațiu a mai amintit de vizita ASR Prințul Charles și de cea a Principesei Maria. La Casa Rațiu din Turda au mai poposit și descendenți ai unor familii nobiliare din România, Ungaria și Germania, a precizat Pamela Roussos Rațiu. ”Toți oaspeții noștri trebuie să se simtă ca acasă” a enunțat amfitrioana scopul de căpătâi al personalului care lucrează la Casa Rațiu din Turda, Piața 1 Decembrie 1918, nr. 1.

Emil HĂLĂȘTUAN

Sursa imaginii reprezentative: facebook-Alina-Maria de Roumanie          

Lasă un răspuns