În spitalele clujene s-au instituit restricții de vizitare a bolnavilor, din cauza gripei

La două spitale din Cluj-Napoca s-a decis restricționarea accesului vizitatorilor. Măsura, instituită de conducerile spitalelor clinice de Boli Infecțioase, respectiv a celui de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” vizează ”reducerea riscului de transmitere a infecțiilor respiratorii, în această perioadă în care gripa și răceala sunt în creștere” după se precizează într-un comunicat al Consiliului Județean Cluj, transmis presei joi, 8 februarie.

Pentru ca nimeni să nu se alarmeze însă în mod inutil, precizăm totuși faptul că nu e vorba de carantină, ce se instituie în cu totul alte condiții” a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, referindu-se la restricționarea accesului vizitatorilor la bolnavii internați în cele două spitale din Cluj-Napoca.

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase programul de vizitare  a pacienților internați s-a redus la cel mult 30 de minute, în intervalul orar 15 – 16. Numai un singur aparținător are acces în salon, se mai precizează în dispoziția prin care conducerea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca a restricționat accesul vizitatorilor.

Din dimineața zilei de joi, 8 februarie, vizitarea bolnavilor internați la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” este permisă ”doar în cazuri excepționale”. În aceste situații, aparținătorii vor putea intra în saloane doar echipați cu halat, papuci și mască.

”Măsurile instituite la nivelul celor două spitale au un caracter temporar și vor fi valabile până în momentul în care incidența infecțiilor respiratorii va scădea” se mai precizează în comunicatul transmis joi, 8 februarie de Biroul de presă al Consiliului Județean Cluj, cu privire la măsurile de reducere a transmiterii riscului de transmitere a infecțiilor respiratorii.

Din statisticile Direcției Județene de Sănătate Publică Cluj reiese că în perioada 22 ianuarie – 4 februarie, cel mai recent interval pentru care DSP dispune de informații, după cum rezultă de pe site-ul instituției http://www.dspcluj.ro/, în județul Cluj s-au înregistrat 25 de îmbolnăviri cu gripă. În cele două săptămâni în care s-a consemnat apariția gripei, peste 1200 de persoane s-au îmbolnăvit de pneumonie, iar în alte peste 5 mii de cazuri, medicii au diagnosticat răceli și alte tipuri de afecțiuni respiratorii, de o gravitate mai mică.

La Spitalul municipal din Turda nu s-a dispus restricționarea accesului vizitatorilor. Managerul instituției, dr. Ovidiu Stănilă, a declarat că, în ciuda unei creșteri ușoare a numărului persoanelor care suferă de diverse afecțiuni respiratorii, la spitalul turdean nu se impune, deocamdată, restricționarea sau interzicerea accesului aparținătorilor la pacienții internați în această unitate medicală.

 

Emil HĂLĂȘTUAN

Lasă un răspuns